Pčelarima isplaćeno 14 milijuna kuna

(Ilustracija)
(FOTO: M.M.)

13.10.2017. | M.M
Pregleda: 2437

Nacionalni pčelarski program 2017.-2019. predviđa 2,5 milijuna eura godišnje potpore pčelarima kroz različite mjere. Mjere su donesene temeljem iskustva korištenja sličnog Programa u prethodnom razdoblju i u potpunosti su u službi pčelara. Financiranje pčelara kroz Nacionalni pčelarski program ostvaruje nekoliko ciljeva od poboljšanja tehničkih uvjeta pčelarenja, brige za zdravlje i vitalnost pčelinjih zajednica, sigurnosti, kvalitete i pozicioniranja pčelinjih proizvoda pa sve do primjenjenih istraživanja koja su neophodna za suočavanje s izazovima koji su pred pčelarima.

"Broj pčelara i pčelinjih zajednica povećava se iz godine u godinu, a zabilježeno je i da se sve više madih ljudi odlučuje za pčelarstvo kao osnovni izvor prihoda. Naši pčelari dobro su organizirani i zajedno posjeduju veliko znanje i iskustvo, a o kvaliteti domaćeg meda nije potrebno puno govoriti. Zna se da je naš med nadaleko najbolji i najkvalitetniji, a povećanje izvoza i potražnje za našim medom izvan naših granica dovoljna je potvrda toj izjavi." – izjavio je ministar Tomislav Tolušić


Ministar Tolušić (foto iz arhive)


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je ukupno 14.119.426,53 kuna na račune korisnika mjera u sektoru pčelarstva za 2017. godinu. Potporu je primilo 1.026 korisnika mjere Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, 2.197 korisnika mjere Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, 88 korisnika mjere Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, 60 korisnika Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda, 42 korisnika mjere Obnavljanje pčelinjeg fonda i 1 korisnik mjere Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelinjih proizvoda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI