Treba li župan dati ostavku ili ne?

Neferović i Tomašević
(FOTO: 034 Portal)

08.10.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 14505

Situacija oko župana se polako smiruje i drago nam je da je tako, želimo naglasiti da nitko ne podržava nasilje nad djecom, ženama ili bilo kome drugome jer je to apsolutno neprihvatljivo. Od župana u najmanju ruku očekujemo ispriku i uvjerljivo obećanje da se to više neće dogoditi jer to dosad još nismo čuli, ali možda još hoćemo.

Župan bi, kao i svaki građanin RH, za svoja nedjela trebao odgovarati na sudu, a protiv njega je dignuta tolika medijska hajka koja ga tjera na ostavku. što je i najmoralnije, iako još nije dokazano da je kriv.

Moral je jedna stvar, a realnost druga. Neka se svatko od nas zapita kako bi sam reagirao u takvoj situaciji, pogotovo ako o njegovim prihodima od posla ovise krediti i druge obaveze. Osobno, ne bi to smatrali moralno, već realno, no svatko ima svoj način.


Ne branimo župana, da se odmah razumijemo, svi koji nas prate znaju da župan i 034 portal nisu "best friends", no mora biti prostora i za drukčija mišljenja i gledanja na ovu situaciju.


Što se tiče slobode mišljenja, u ovom slučaju moramo još dodati kako neki mediji, a posebno oni koji se zovu " slav....... ili "totalno neovisni istraživački portal ......EU " nisu ovu vijest niti prenijeli. Najvjerojatnije s namjerom da poštede svoje čitatelje te "nebitne" teme za Požegu ili Slavoniju. Možda misle da ova tema ne zanima Požeštinu ili Hrvatsku, no očito su se zeznuli.

Nitko ne zna što će vrijeme donijeti, hoće li ili neće dati ostavku, kako će u Zagrebu ili u požeškom HDZ-u reagirati na njegovu odluku. Istina je da zakonski odluka leži u njegovim rukama, pošto je to tako, neka on sam odluči.

Ako gradonačelnik jednog grada smije namlatiti novinara i društvo ga za to nagradi dobro plaćenom pozicijom župana, pa zašto onda ne bi i netko drugi tako se ponašao!?

Da je Neferović pobijedio u unutar stranačkoj bitci za kandidata gradonačelnika, sigurni smo da bi pobijedio na izborima i onda bismo danas imali batinaša gradonačelnika Neferovića koji je prebio novinara i nasilnika župana Tomaševića koji je namlatio suprugu.

Nemojmo zaboraviti da je župan na izborima dobio 17 327 glasova, što stvarno nije malo, ipak je on političar koji je dobio broj glasova kao skoro nitko nikad u našoj županiji.

Njegova prava i zakon su jasni, ako ga ne osude s preko šest mjeseci zatvora, on ne treba dati ostavku. Pitanje je hoće li uopće biti osuđen i kakvu kaznu će dobiti.

Na primjer, ako dobije kaznu od recimo 200 sati humanitarnog rada ili novčanu kaznu, onda prema našim zakonima ne mora dati ostavku. Ishod suđenja ne možemo znati unaprijed, stoga čekamo sudsko rješenje.

Da naglasimo, nije upitno zašto svi koji traže trenutnu županovu ostavku tako razmišljaju jer činjenice vezane za ovaj slučaj su jasne kao dan.

Još jednom, ne branimo župana i njegova nedjela, ne podržavamo nasilje i tražimo da se ovakav nasilnik kazni maksimalnom kaznom, pogotovo ako su žrtve žene i djeca. U njegovom slučaju stoji izjava za izjavom, jedna drugu pobijaju, i kad malo bolje razmislimo i kad nas prođe bijes zbog ovakvog nehumanog čina, doista nam je žao županove supruge, ali s druge strane, malo nam je žao i župana jer se iskreno nadamo da nije kriv zato što sam je teško razumjeti ovakav čin.

Očekivali smo da će se istaknute žene u našoj županiji ustati na noge i dati podršku Mari Tomašević jer je nasilje nad ženama u Hrvatskoj čest pojam, pogotovo u na našem području. Moramo priznati da smo vidjeli da je Tamara Puač (SDP) jučer osudila ovakav čin na svom Facebook profilu.




Svjesni smo da je situacija puno teža kad je glavni akter priče stranački kolega, a ne tamo neki stranac, ali odgovornost koju ove žene trebaju nositi za žene u našem društvu je neophodna i trebale su ovaj čin javno osuditi te stati na stranu zlostavljanih žena bez imalo razmišljanja. Moramo priznati da su naše istaknute članice društva ovdje skroz zakazale.

Razumijemo da nitko nije reagirao kad je HDZ-ovac pretukao novinara, ali u ovom je slučaju žrtva, županova žena, također HDZ-ovka (prema našim saznanjima) i ovdje se morali reagirati ili možda griješimo...







Na kraju bismo pozornost skrenuli na Maru Tomašević koju smo svi vidjeli na vijestima ovih dana i portalima, između ostalog, i kod nas. Mišljenja samo da je prestrašno ako ju rodbina i prijatelji,a ponajprije njena djeca, osuđuju jer je prijavila supruga za nasilje. U ovoj situaciji, u kojoj žrtva nasilja treba svu moguću podršku kako okoline, tako prvenstveno svoje djece, ova žena je potpuno sama i nama je zbog toga neizmjerno žao. Želimo joj puno snage da preživi ovu kalvariju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI