Slonjšak: ¨Veleučilište u Požegi je nepristupačno za osobe s invaliditetom¨

Obitelj Marinac ispred VUP-a
(FOTO: 034 Portal)

28.09.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 7450

Nakon članka "Šokantne optužbe na račun djelatnika Veleučilišta u Požegi" i otvorenog pisma razočaranog oca kojeg je članak sadržavao, donosimo mišljenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, gospođe Anke Slonjšak, koja je jučer s obitelji Marinac posjetila Veleučilište u Požegi.

"Zlatko se prvi puta obratio Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 2012. godine navodeći probleme vezano uz pristupačnost Veleučilišta u Požegi. Njegova pritužba je zapravo bila inicijativa u kojoj smo mi prepoznali da je potrebno preispitati pristupačnost svih građevina Visokog sveučilišta, učilišta i veleučilišta koji se bave pitanjima studenata s invaliditetom, odnosno visokog obrazovanja. U tom dijelu je ustanovljeno da je jedan veliki broj građevina u RH nepristupačan za osobe s invaliditetom i da se mnogi studenti s invaliditetom suočavaju s problemom pohađanja željenog fakulteta te moraju izabirati obrazovne ustanove koje su njima pristupačne.

Početkom 2013. godine dobili smo odgovor Veleučilišta u Požegi, tada je rečeno da ništa nije pristupačno osim tadašnjeg sanitarnog čvora. Nakon toga, mi smo uputili preporuku da je potrebno učiniti sve da se osiguraju elementi pristupačnosti u Veleučilištu u Požegi jer tada Zlatko nije bio jedini student s invaliditetom. I sam Zlatko je upućivao na te pravne akte i izmjene koje je trebao donesti dekan vezano za odnos nastavnog osoblja sa studentima s invaliditetom, odnosno na koji način će polagati ispite tj. na koji način će im biti olakšano obrazovanje te izjednačeno sa studentima bez invaliditeta", govori gospođa Slonjšak.






Slonjšak kaže kako su tada, krajem 2013. godine, dobili informaciju da su se učinile određene odluke gdje je imenovan koordinator za osobe s invaliditetom kako bi se osobama s invaliditetom studiranje olakšalo. Pune tri godine, odnosno 2014., 2015. i 2016. godinu, nisu dobili nikakvu informaciju od strane Veleučilišta niti obitelji Marinac, u smislu bilo kakvih pritužbi na Veleučilište. Prva pritužba nakon toga slijedi u 2017. godini Zlatkova sestra Snježana obraća pravobraniteljici i tada navodi različite pritužbe na predavačicu Bjelić, na pristupačnost i na njezino zdravstveno stanje.




"Moram reći da sam se na osnovu svega toga javila obitelji Marinac i rekla da ću u rujnu doći osobno na Veleučilište te razgovarati s Upravom Veleučilišta i s obitelji Marinac iz razloga jer je Zlatko nama dao na znanje da je podnio kaznenu prijavu prema Veleučilištu, dekanu Zimi i predavačici Bjelić, ukazujući na probleme. Isto tako, rekao nam je da nije mogao preuzeti svoju diplomu prilikom svečane promocije koja je bila održana na katu Veleučilišta gdje je njemu nepristupačno.

Tijekom današnjeg sastanaka i obilaska ovih prostorija moram konstatirati da je ova građevina nepristupačna za osobe s invaliditetom. Ona ima određene elemente koji su napravljeni u zadnjih godinu dvije kao što je rekao i dekan, međutim, to nije dovoljno.

U samo jednom dijelu zgrada je pristupačna tako što se napravila podizna platforma, ali ona nije riješila problem pristupa učionicama, jer je proja studentskoj učionici koja se nalazi u prizemlju i do nje vode stepenice, nemoguće pristupiti osobi s invaliditetom te samim time ona ne može sudjelovati na predavanjima, ispitima i slično. Niti jedan kat Veleučilišta nije pristupačan osobama s invaliditetom i nema lifta, nego samo stepenice", dodaje pravobraniteljica Slonjšak te navodi kako je Upravi Veleučilišta sugerirala da se napravi panoramsko dizalo, da se s bočne strane napravi kosi ulaz za osobe s invaliditetom te da se također to napravi i u ostalim učionicama.

"Moram istaknuti da svatko tko god studira bilo koji smjer i na bilo koji način, a da je student s invaliditetom, mora imati u vidu da mora imati znanja, vještine i spremnost za učenje, a invaliditet je nešto što treba dati podršku da osobe s invaliditetom budu izjednačene s drugim studentima i u tom smjeru mislim da smo danas s dekanom doista razgovarali, tako da ostaje za vidjeti hoće li Veleučilište učiniti pristupačnim i u tom smjeru ćemo dati upozorenje i preporuke", rekla je za kraj gospođa Anka Slonjšak.

Iako je ovaj posjet bio od velike važnosti jer je uvelike rasvijetlio tehnički dio slučaja obitelji Marinac, moramo priznati da teške optužbe na ponašanje i način rada Dragane Bjelić i dalje stoje te da smo u zadnjih nekoliko dana primili poveći broj sličnih šokantnih priča koje trenutni i bivši studenti imaju o predavačici Bjelić.

Veleučilištu u Požegi poslali smo pismeni upit te se nadamo da ćemo dobiti odgovor i njihovu stranu priče koju ćemo u potpunosti objaviti kako bi zaokružili ovu temu, ili možda ipak ne... Ostaje nam za vidjeti!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI