Požeško-slavonska županija dobila gotovo 1,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Bespovratna sredstva za PS županiju
(FOTO: Facebook)

28.09.2017. | razvoj.gov.hr
Pregleda: 3751

Svečano potpisivanje II. kruga ugovora po Programu održivog razvoja lokalne zajednice (PORLZ) i Programu podrške regionalnom razvoju (PPRR) održano je jučer u Zagrebu, putem kojih je slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave dodijeljeno dodatnih 50 milijuna kuna za razvojne projekte.

"Ove smo godine napravili veliki iskorak u prepoznavanju potreba lokalne zajednice i osigurali čak tri puta više sredstava za potrebe slabije razvijenih područja nego što je osigurano proteklih godina. Putem ova dva programa Ministarstva, uložit ćemo 157,7 milijuna kuna i  tako pomoći u realizaciji ukupno 520 manjih, ali za održivi razvoj značajnih infrastrukturnih projekata", istaknula je, u svom uvodnom obraćanju, ministrica Žalac.

Program podrške regionalnom razvoju i Program održivog razvoja lokalne zajednice, nacionalne su mjere koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije provodi u cilju ostvarenja ujednačenog regionalnoga razvoja, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavljaju podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.


Osiguravanjem dodatnih sredstava u iznosu od 50 milijuna kuna Ministarstvo će pomoći provedbu još 151 projekta s Rezervnih lista te potpuni završetak i stavljanje u funkciju 75 projekata kojima su u prvom krugu, zbog limitiranih sredstava i u želji da se potakne realizacija što većeg broja projekata, dodijeljena manja sredstva od traženih.


Za Požeško-slavonsku županiju je osigurano 1,290.000,00 kuna bespovratnih sredstava. Požeško-slavonska županija dobila je 200 tisuća kuna za uređenje zgrade županije. Gradonačelnik Požege Darko Puljašić potpisao je ugovor o dodjeli dodatnih 200 tisuća kuna za uređenje Šetališne zone, dok je gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir potpisao ugovor o dodjeli 250 tisuća kuna za dovršetak uređenja Mjesnog doma u Kuli.  Pleternica je također dobila 250 tisuća kuna za dovršetak Multimedijalne dvorane , a Čaglinje potpisao ugovor od 200 tisuća kuna za nastavak radova na Dječjem vrtiću. Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević dobila je 190 tisuća kuna za radove u Ulici Radničkih sindikata i dio nogostupa.

Ministrica je istaknula da je ove godine za regionalni razvoj u proračunu Ministarstva osigurano ukupno 267 milijuna kuna, dok je u četverogodišnjem razdoblju od 2012.-2015. godine uloženo svega 207 milijuna kuna, što govori dovoljno o ciljevima i načinu rada ove Vlade. "Jedini način na koji možemo postići rast i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana", dodala je ministrica Žalac te najavila skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji s regionalnim koordinatorima, kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata u svrhu što veće apsorpcije EU sredstava i bolje pripreme za iduće financijsko razdoblje. Regionalnim će koordinatorima putem spomenutog Sporazuma biti dodijeljen 21 milijun kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI