Odluka Ministarstva uprave na prigovor Oporbenih vijećnika

općina jakšić
(FOTO: M.M.)

22.09.2017. | P.S.
Pregleda: 4300

Obveza i odgovornost naspram svih stanovnika Općine a napose onih koji su nam ukazali povjerenje i dali glas nas tjera da vrlo kratko analiziramo Odluku Ministarstva uprave povodom našeg prigovora na konstituiranje općinskog vijeća.

Srž same Odluke očitava se u slijedećoj rečenici "nisu utvrđene nepravilnosti koje bi utjecale na valjanost rada i odlučivanja na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća te dovele u pitanje na zakonitost iste".

Ne želeći iznositi neprovjerene činjenice zamolili smo pravnog eksperta za lokalnu Upravu i samoupravu da nam pojasni Odluku Ministarstva uprave čije mišljenje i prenosimo;


"Ministarastvo uprave konstatira da je prigovor gsp. Mladena Raguža osnovan jer je došlo do bitne povrede Poslovnika o radu Općinskog vijeća u čl.9 st.4 koji kaže da vijećnik može poduprijeti svojim potpisom samo jednog kandidata za predsjednika Općinskog vijeća.


Utvrđeno je nedvojbeno da su gsp. Oreški i gđa. Baričević istovremeno poduprli potpisom dva kandidata, gsp. Raguža i gsp. Oreškog.

Nadalje je nedvojbeno utvrđeno da je na listi za gsp. Raguža bilo ukupno sedam potpisa vijećnika dakle većina od ukupnog broja ( 13) a na potpisnoj listi za gsp. Oreškog dva potpisa i to osobno gsp. Oreškog i njegove šogorice gđe. Baričević.

Utvrđeno je i da Poslovnik o radu OV nije predvidio postupanje u ovakvim slučajevima pa je predstavnica Državne uprave u Požegi gđa. Antonija Jurković mogla postupiti na način kako je postupila improvizirajući situaciju i ići na ruku HDZ-e i koalicijskih partnera u tomu trenutku ili zgotoviti sjednicu te zakazati novu treću po redu. Gđa. Jurković je postupila na način da je dala prigodu izjašnjavanja dvojema vijećnicima liste gsp. Kalića i omogućila konstituiranje Općinskog vijeća."

Nepobitno je utvrđeno da HDZ-e Općine Jakšić nije niti istaknuo svoga kandidata za predsjednika OV već je dogovorom nekoliko sati prije same sjednice prihvatio potporu za gsp. Oreškog. Jednako tako kandidat HDZ-e za potpredsjednika gsp. Boško Obradović nije dobio potreban broj glasova pa HDZ-e Općine Jakšić nema niti predsjednika niti potpredsjednika OV što se nije dogodilo od osnutka RH na ovim prostorima a i to je bio jedini poraz HDZ-e unutar Županije na zadnjim Lokalnim izborima.

Zašto je gđa. Jurković postupila na taj način a ne na drugi ne znamo, no saznali smo da je u utrci za predstojnicu Državne uprave u Požegi (okončan natječaj) te joj ovom prigodom želimo puno uspjeha na tom putu a ako joj je ovaj čin olakšao nastojanja mi ćemo biti iznimno zadovoljni.

Ističemo činjenicu da nam je već dogovoreni sastanak s gsp. Darkom Puljašićem otkazan vjerojatno aktualnom uzburkanom situacijom unutar ŽO HDZ-e gdje se vodi nesmiljena borba za tron a isti bi mu bio zamjeren, no hvala mu jer je jedini barem u startu priče iskazao hrabrost i spremnost.

Isto tako konstatiramo da nam usprkos našoj iskazanoj volji i želji za sastankom gsp. Tomašević , župan Požeško slavonski nije zakazao audijenciju te je time samo potvrdio naše iznesene teze o njemu kao i činjenicu da on vrlo dobro zna sve o gsp. Kovačeviću no nema namjeru poduzimati bilo što.

Slikovito ćemo istaknuti rečenicu jednog visoko pozicioniranog dužnosnika iz redova HDZ-e a u kontekstu razgovora sa dugogodišnjim članom stranke koji je održan prije nekoliko dana u Zagrebu a u kojemu je naš sumještanin tražio zaštitu za sebe i obitelj od načelnika Općine Jakšić " Tako bih Vas rado uputio na nekog unutar ŽO HDZ- e u Požeško slavonskoj županiji no na žalost nemam na koga"!!!!!!!

P.S. Da je pritisak javnosti nekada presudan u promišljanju pojedinaca kazuje činjenica da je gsp. Kovačević,načelnik Općine Jakšić odustao od uzimanja cipelarine ( više od 500 kuna mjesečno) što je zorno pokazao prije nekoliko dana.To samo potvrđuje da na istu nije imao pravo te je kroz niz godina oštetio Općinski proračun za veliki iznos. Ovo je mali korak Oporbene petorke ka potpunom uspjehu a to je razobličavanje lika i djela gsp. Kovačevića te omogućavanje svim stanovnicima Općine jedanko pravni status unutar institucije. Takokođer ističemo kako je među interesnom skupinom izbio sukob oko zapošljavanja osoba kao pomoćnika u nastavi jer je radno mjesto obećavano mnogima ( koji tako slijepo i revno te poslušno prate gsp. Kovačevića u njegovim nesuvislim djelima) a rijetki su i dobili naravno opet "elitni" i tako željeno radno mjesto. Što bi se kazalo "usta puno a kolač premalen".

S poštovajem,Oporbena petorka Općine Jakšić


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI