Započela berba grožđa u vinogradu Poljoprivredne škole iz Požege

Berba grožđa
(FOTO: M.M.)

13.09.2017. | M.M.
Pregleda: 8195

Prije nekoliko dana Poljoprivredno prehrambena škola Požega krenula je u berbu grožđa, a danas je vrijedne učenike i profesore u vinogradu obišao i župan Tomašević s ostalim stručni suradnicima.




"Trenutno beremo graševinu koja je na površini od 1,13 hektara od čega je dio za školske potrebe, a dio za jednoga kupca.


U berbi sudjeluju dva razreda odnosno 2. i 3. razred Agroturističkog tehničara.


Kvaliteta grožđa ove godine je izvrsna gledajući slador i krupnoću grožđa pa je tako i kupac veoma zadovoljan.

Ukupna površina ovog vinograda je skoro 3 hektara ali nisu riješeni imovinsko pravni odnosni pa Poljoprivredno prehrambena škola je vlasnik samo 1,13 hektara." - rekla nam je Kristina Gajić voditeljica gospodarstva i profesorica na Poljoprivredno prehrambenoj školi




"Učenici više vole praktičnu nastavu nego teorijsku, osim berbe u vinogradu uskoro će krenuti i berba u voćnjaku.

Od ove godine imamo i vrtlarski praktikum odnosno 1000 presadnica batata, rajčice, paprike i drugoga, a s tim želimo da učenici vide preradu i finalizaciju proizvoda, a ne samo sadnju.




Ovdje u vinogradu smo obnovili nasad pinoa sivog dok je nasad graševine stariji i trebao bi izmjenu. Od sorti u vinogradu imamo graševinu, pino sivi, a ovaj dio crnog sortimenta je različit i služi za praktični dio učenika." - rekla nam je ravnateljica Marija Grgić




"Nekoliko godina unazad pričamo o kurikularnoj reformi, ali ne treba se tu ništa reći već treba doći i vidjeti na terenu s učenicima kako to ide, jer nama je namjera da naši učenici u srednjim školama moraju biti osposobljeni, obučeni i spremni za život nakon srednje škole.

Oni ne smiju učiti samo iz knjige i radi škole već obrnuto zbog sebe kako bi mogli biti nositelji svojih poljoprivrednih gospodarstava.

Danas smo u jednom "kabinetu" odnosno vinogradu gdje učenici uče od profesora i stručnih ljudi što se sve može i kako napraviti od grožđa.

Naša škola je izvrsna, bit će još i bolja kada završimo sve projekte koje smo započeli jer cilj nije i ne smije biti da škola zarađuje već da nauči i prenese svoje znanje na ove mlade ljude kako bi oni bili ti koji će doprinijeti razvoju Slavonije i gospodarstva." - rekao je župan Tomašević































Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI