Izložba ¨Bertuchovo slikovno carstvo¨ 14. rujna u Gradskom muzeju Požega

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

12.09.2017. | M.M./GMP
Pregleda: 2895

Ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Marić i Ljiljana Marić muzejska pedagoginja danas su najavile izložbu "Bertuchovo slikovno carstvo" koja će se održati 14.rujna s početkom u 19 sati u Gradskom muzeju Požega.




"Koji začin liječi sve bolesti osim smrti, koje životinje vole putovati, a koje spavati, koje su to životinje cvjetovi, može li ljudima izrasti rog, zašto guštera Baziliska zovu i gušter Isus, koje ptice imaju najljepše frizure, koja su bila najpoznatija turistička odredišta krajem 18. i početkom 19. stoljeća, samo su neka od zanimljivih pitanja na koja ćete odgovore moći pronaći na našoj najnovijoj izložbi "Bertuchovo slikovno carstvo" Hrvatskog školskog muzeja.


Tko je taj Friedrich Justin Bertuch i kakvo je carstvo imao? Živio je u Weimaru, njemačkom gradu u drugoj polovici 18. i početkom 19. stoljeća, u isto vrijeme kada u njemu stvaraju Goethe, Schiller i Herder, njemački književni klasici. Svoju obitelj je učinio jednom od najbogatijih u Njemačkoj.





Bio je učitelj, biznismen koji je otvorio tvornicu umjetnog cvijeća u kojoj je uglavnom upošljavao žene, otvorio je umjetničku školu, izdavao jedan književni časopis, političke novine i jedan od prvih časopisa za modu, a ono što je najvažnije izdao je prvu slikovnu dječju enciklopediju na svijetu u 12 svezaka. I zbog toga ga zovu i ocem slikovnice. Enciklopedija je ukupno imala 1.185 stranica s 6.000 ilustracija. Izlazila je od 1790. do 1830. godine." - rekla je Ljiljana Marić kustosica izložbe i muzejska pedagoginja




Friedrich Justin Bertuch smatrao je da je slikovnica za dijete jednako važna kao kolijevka, lutka ili drveni konjić. U stvaranju slikovnice vodio se principom zornosti smatrajući da ilustracije moraju biti uredne, lijepe i jednostavne, a tekstovi ne smiju biti znanstveni nego djetetu moraju zagolicati maštu, probuditi u njemu zanimanje i zabaviti ga.

Na ovoj izložbi koja će biti jednako atraktivna djeci kao i odraslima nudimo carstvo uvećanih ilustracija iz Bertuchove enciklopedije s vrlo zanimljivim kratkim popratnim tekstovima koji će, kao što je i htio tvorac ove enciklopedije, potaknuti maštu, naučiti vas novim, a tako starim znanjima te zabaviti. Djeca će moći uživati u nizu interaktivnih sadržaja kao što kuhanje juhe od gljiva učeći na taj način koje su otrovne a koje nisu, upoznati se s različitim začinima, gledati kroz povećalo glavu muhe ili teleći jezik, vidjeti kako bi im izgledala ruka ili lice da je istetovirano maorskom tetovažom iz čijeg jezika smo i dobili ime ovog načina ukrašavanja ljudskog tijela.




"I za kraj još jedno pitanje. Spava li medvjed zimski san? Iako smo svi učili da spava, ipak ne spava. Naime, medo se tijekom zime nalazi u zimskoj letargiji, što nije isto što i zimski san. Koja je razlika saznajte na našoj izložbi." - zaključila je Ljiljana Marić


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI