Zadovoljan radnik, uspješan poslodavac

(Ilustracija)
(FOTO: M.M.)

06.08.2017. | Franjo Memedović
Pregleda: 3336

Dugi niz godina, od njenog osamostaljenja pa sve do danas, Hrvatska je bila i još uvijek je, država slabo  plaćene radne snage ili narodni rečeno , jeftine , kao što je Hrvatska i država siromašnih i polugladnih umirovljenika, koji nakon odrađenog radnog vijeka nemaju pravo na dostojanstvenu starost i umiranje. Na žalost to je danas stvarno stanje i slika Hrvatske.

I kada danas sve češće čitamo i slušamo kako nam mladi, pa i oni u srednjim i zrelim godinama , sve više, i sve češće odlaze na rad izvan Hrvatske, tome se čudimo, pa čak i bez imalo srama osuđujemo te iste ljude kako neće raditi i ako im se posao nudi u njihovom gradu ili u široj sredini gdje prebivaju.

Zašto smo uvijek tako licemjerni, neiskreni i dvolični, pa svaku situaciju i stanje prilagođavamo svojim interesima , nesvjesni da to činimo u korist svoje štete i to na dugoročnom planu.  Tako i ova današnja situacija na tržištu radne snage u Hrvatskoj nije došla sama.od sebe, jer kako kaže stara izreka, kiša neće padati ako se ne naoblači. Dugogodišnja potplaćenost radnika u svim zanimanjima i strukama, slab ili nikakav interes mladih za školovanje određenih, prije svega zanatskih i uslužnih zanimanja, nikakvo planiranje tržišta radne snage, loša ili skoro nikakva  demografska i socijalna  politika, uzrok su i razlog današnjeg stanja bijele, ili bolje rečeno ,crne kuge u Hrvatskoj.


A gdje su, i što su sve ove protekle godine činili hrvatski poslodavci, poduzetnici i gospodarstvenici? Za sebe puno i previše, ali za svoje zaposlenike vrlo malo ili skoro ništa. Ni ovaj puta ne treba generalizirati, bilo je i onih svijetlih primjera i  zato oni danas nemaju problema s radnom snagom i zapošljavanjem novih radnika. Svi oni ostali, a njih je najveći dio,  moraju se zabrinuti , ako kasno nije,  kako svoje poslovanje nastaviti dalje. Dosadašnjom politikom nepravedne raspodjele stečene dobiti po kojoj je najveći dio završavao u džepovima tih i takvih poslodavaca, a onaj mali  mizerni dio na platnim listama njihovih zaposlenika, mora se prekinuti,  jer nitko više za tako malu plaću, pa iako ona za konobara ili prodavača  iznosila neto i 4000-5000 tisuća kuna, neće raditi. Razvoj i širenje poslovanja nikada ne smije ići na uštrb onih koji tu novu vrijednost stvaraju, jer bez njihovog doprinosa u tom procesu te vrijednosti nema. Poimanje kapitalizma i poduzetništva u Hrvatskoj treba dobiti novu dimenziju i vrijednost,  temeljenu na jednakopravnom  poštivanju doprinosa svih njenih sudionika, a naravno da su to  prije svega radnici. Dobrog gazde i  dobrog poslodavca bez dobrih , stručnih i zadovoljnih radnika, nema.


I zato kad  se netko u Hrvatskoj usudi reći , da radnici ne žele zaposlenje i rad u svojoj zemlji , mora se pogledati u ogledalo i upitati, koliko sam ja tome doprinio i koliko sam ja za to,, zaslužan", ako je to stvarno istina  i dali sam svog sadašnjeg, a i onog  budućeg,  radnika shvatio kao potrebu ili kao potrošnu robu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI