Prosječna hrvatska neto plaća za svibanj 6.025 kuna

Novac
(FOTO: poslovni.hr)

04.08.2017. | poslovni.hr
Pregleda: 3507

Prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za svibanj ove godine iznosila je 6.025 kuna, što je nominalno 5,6 posto, a realno 4,5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Riječ je o drugim podacima DZS-a, koji potvrđuju prve procjene.

U odnosu na travanj, prosječna neto plaća isplaćena za ovogodišnji svibanj bila je nominalno 1,9, a realno 2,1 posto viša. Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za svibanj iznosila je 5.218 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama isplaćena je za svibanj zaposlenima u djelatnosti proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda u iznosu od 14.498 kuna, dok su najnižu, od 3.635 kuna, dobili su zaposleni u proizvodnji odjeće.


Prosječna mjesečna bruto plaća za peti mjesec ove godine iznosila je 8.104 kune te je prema svibnju 2016. nominalno bila veća za 4 posto, a realno za 2,9 posto. Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj, prosjek bruto plaće isplaćene za travanj bio je nominalno 2 posto, a realno 2,2 posto više.


Službena statistika pokazuje i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za svibanj ove godine iznosila 33,11 kuna, a bruto 44,54 kune. U odnosu na lanjski svibanj, prosječna je neto satnica za svibanj ove godine bila realno viša za 1,4 posto, a na mjesečnoj razini niža za 10,3 posto. Bruto satnica je, pak, u međugodišnjoj usporedbi niža za za 0,1 posto, a na mjesečnoj razini za 10,2 posto.

www.poslovni.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI