NASLOVNAPOŽEGACRNAARHIV
Zaštitite svoju imovinu prije odlaska na godišnji odmor

FOTO: Google

PRIOPĆENJE PU POŽEŠKO SLAVONSKE

Zaštitite svoju imovinu prije odlaska na godišnji odmor

30.06.2017. | PU požeško slavonska PREGLEDA: 2835

Prije odlaska na godišnji odmor vrlo je važno zaštititi svoju imovinu kako ne bi postali žrtvom kaznenih djela krađa i teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove. Naime, za vrijeme odsutnosti vlasnika ili stanara njihovi su domovi potencijalna meta. Stoga savjetujemo građanima ukoliko odlaze na godišnji odmor ili putovanje da poduzmu određene mjere samozaštite kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela i nastanka materijalne štete.

Važno je zaključavati vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata, ne ostavljati ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično). Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu. Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni kao i na društvenim mrežama. Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni. Novac i druge dragocjene predmete ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, police, madraci), jer "lopovi" najprije traže upravo na tim mjestima. Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako biste ih kasnije lakše mogli identificirati. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima. Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti. Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

I na samom kraju, idealne zaštite nema, no poduzimanje gore navedenih mjera samozaštite je besplatno kao i savjet policije. Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu, odmah to prijavite policiji na telefonski broj 192.
Tagovi: zaštita, imovina, godišnji odmor, policija