Svi došli na svoje: Festival planinara, vina i glazbe

06.11.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 5104

Planinari s cijeloga Balkana, vina kutjevačkog vinogorja i dobra živa glazba bili su savršen spoj za dobru zabavu i proteklog vikenda. Povod za proslavu bio je blagdan sv. Martina ili popularno Martinje. Samo planinara u nedjelju je došlo više od tisuću, a brojni gosti su izrazili svoje oduševljenje kutjevačkim krajem. No, najviše su se istaknuli gosti iz Njemačke.

Barun Trenk

- Mi u selu igramo kazališnu predstavu o barunu Trenku već 25 godina i ja igram lik baruna. Oduvijek me zanimalo kako izgleda njegova domovina. Mogu reći da sam impresioniran. Barun Trenk je kod nas došao ne baš prijateljski, ali mi ćemo se truditi da od njegovog puta stvorimo prijateljsku vezu između naših krajeva - rekao je Martin Winklbauer, stanovnik sela Halsbach u njemačkoj pokrajini Bayern.


Solidna godina


Za štandovima su se i ovoga puta predstavili kutjevački vinari. U razgovoru s njima doznajemo kako unatoč krizi i recesiji, vino pronalazi svoje tržište i ove godine. U OPG-u Ivanović, koji proizvodi do 15.000 litara vina, uglavnom graševine, najviše prodaju na moru i Zagrebu. Članovi obitelji obavljaju sav posao, od obrađivanja vinograda i berbe, do pronalazaka kupaca za vino i same distribucije. OPG Adžić proizvodi oko 70.000 litara i imaju troje zaposlenih. Kažu da sve uspiju prodati, a velika većina tržišta nalazi im se u Zagrebu.

Zorica Tandara iz OPG-a Tandara kaže da njihovo vino može lako naći kupce, ali problemi nastaju kada dođe vrijeme naplate. Imaju tržište u Švicarskoj, Zagrebu i na moru, a najteže je naplatiti vino na Jadranu. Vino koje ostaje neprodano prodaje se kasnije akcijski.

Na problem s naplatom ove godine požalio se i Zvonko Bodegrajac. Njegova cijela obitelj radi u vinogradu, uključujući šestero unuka. Najviše proizvodi graševinu jer to je, kaže, glavni kutjevački brend od kojega ne smijemo odustati.
- Ovo je osrednja godina, usudio bih se reći i jedna od boljih. Izgubimo neke kupce koji ne plaćaju, ali zato se nađu novi. Bitno je zadržati kvalitetu i ja mislim da na tržištu ima dovoljno mjesta za sve kutjevačke vinare - rekao je Bodegrajac.

Bogat program

Tijekom subotnje večeri, publiku su zagrijali domaći rock-bendovi Next Time i Aldumaš. Bili su dobri i privukli su pažnju okupljenih, ali planinare je pravo rasplesao tek Tihomir Kožina, pop-pjevač koji je pjevao poznate domaće glazbene hitove. Trg graševine ugodno se napunio tek oko 21 sat, a proslava se odužila do kasno u noć.

U nedjelju je stiglo znatno više planinara u Kutjevo, i to iz Srbije, BiH i Hrvatske, a došlo je i puno više domaćih gostiju željnih dobre zabave. Nakon ceremonije krštenja mošta u vino pod vodstvom vinskog biskupa Vladimira Bauera i pozdrava gradonačelnika Ivice Nikolića, nastupali su Gazde, Garavuše i Da Capo.

FOTO #1 Fotogalerija - subota
FOTO #2 Fotogalerija - nedjelja



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI