Od subote opet skuplje cestarine

Poskupljenje cestarina
(FOTO: PIXELL)

29.06.2017. | Index.hr
Pregleda: 6493

Kao da cijene autocesta nisu dovoljno visoke, od 1. srpnja kreću nove sezonske cijene cestarina, veće za 10 posto.

Rekordne svote

U HAC-u vjerojatno trljaju ruke zbog zarade. Naime, prošlog vikenda na autocestama je evidentirano 547.197 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 27,7 milijuna kuna bez PDV-a. Kad to usporedimo s istim vikendom prošle godine, tada je bilo zabilježeno 523.467 vozila te je naplaćena cestarina u iznosu od 24,9 milijuna kuna bez PDV-a.


Također, na Istarskom ipsilonu promet je skočio za 4,3%. Prema podacima Autoceste Rijeka-Zagreb, na cestama tog koncesionara i na mostu Krk, prošlog vikenda tuda je prošlo 259,111 vozila. To znači da im je naplaćena cestarina od 11,9 milijuna kuna bez PDV-a. Prošle godine u to vrijeme, zabilježen je 248,229 vozila, a naplaćeno je 11,1 milijun kuna bez PDV-a.


To znači da je promet skočio za 4,5%, a sam prihod od naplaćene cestarine je skočio za čak 10,9% u odnosu na vikend prošle godine. Naravno, velikim brojkama pridonijelo je povećanje cestarine od 4,4%.

Nova poskupljenja

Prihodi će se, ako je suditi po dosadašnjem trendu, još više povećati. Naime, od 1. srpnja najavljeno je novo poskupljenje cestarina, i to za 10%. To, prevedeno u kune i kilometre, znači da ćete dionicu autoceste od Zagreba do Splita platiti 199 kuna, umjesto dosadašnjih 181 kunu. Dionica između Zagreba i Rijeke, umjesto dosadašnjih 70, koštat će vas 77 kuna. Sezonsko poskupljenje trajat će do 30. rujna.

Međutim, kako se čini, bez obzira na poskupljenja, novca u blagajni će još uvijek nedostajati. Ukupna zaduženost cestarskog sektora iznosi 39 milijardi kuna, a od tog iznosa samo ove godine na naplatu dolazi gotovo 7,8 milijardi kuna, javlja Nova tv.

izvor: www.index.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI