Hrvatski domobrani iz Požege na komemoraciji u Jazovki

Požeški domobrani na komemoraciji
(FOTO: D.M.)

24.06.2017. | D.M.
Pregleda: 5111

U četvrtak 22. lipnja 2017. izaslanici požeškog ogranka Udruge Hrvatski domobran, predvođeni predsjednikom Zlatkom Čunovićem, pribivali su komemoraciji pored jame Jazovka, kod Sošica na Žumberku, gdje je misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana počast vojnicima i civilima koje su partizani pobili nakon 2. svjetskog rata, te ih bacili u jamu koja je otkrivena prije 27 godina.




Komemoracija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, koju je predstavljao u svojstvu izaslanika Andrija Hebrang. Okupljanje je započelo u Sošicama, odakle je krenuo Križni put prema jami Jazovka, gdje je svetu misu zadušnicu predvodio pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski. Nakon ulaska u Zagreb 1945. godine, partizani su učinili isto što je učinila Jugo armija nakon ulaska u Vukovar mnogo godina kasnije. Iz zagrebačkih bolnica izveli su sve ranjenike, i nemilosrdno ih, nakon višesatnoga mučenja zatukli do smrti. Tijela njih 447 bacili su u jamu Jazovka, gdje i danas leže. Jazovka je samo jedno od tisuća stratišta na kojima leže tijela hrvatskih vojnika i civila. Andrija Hebrang u svome govoru ocijenio je kako Hrvatska tapka u mjestu zbog nepremoštenoga jaza između potomaka žrtava komunističkog režima i štovatelja zločinačke komunističke ideologije koji kao slijednici ubojica štite njihova nedjela i prikrivaju njihove zločine.






"Nema pomirbe bez istine, a istina leži pod zemljom" rekao je Hebrang, i dodao "kako gazimo po kostima žrtava – dok istina leži pod zemljom nema nam napretka". I on i drugi govornici založili su se za ekshumaciju i dostojan pokop žrtava nakon 70 godina.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI