Uzgajivač crne slavonske svinje

Župan u psojeti Šircu
(FOTO: Pakrački list)

23.06.2017. | Pakrački list
Pregleda: 8268

Zahvaljujući 115.000 kuna EU nepovratne potpore kroz mjeru 6.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, više od 50.000 kuna vlastitih ulaganja te svom radu i radu obitelji,  Antun Širac iz Prekopakre kod Pakraca izgradio je na svom imanju u Gornjim Grahovljanima uzgajalište crne slavonske svinje koje djeluje u sklopu njegovog OPG-a. Uzgajalište se prostire na površini od oko 2 hektara, koje je većim dijelom ograđeno drvenom i metalnom ogradom ili električnim pastirom. Unutar njega je više različitih čvrstih objekata poput drvenog svinjca koje se koristi kao prasilište, različitih otvorenih i zatvorenih prostora kroz koje svinje prolaze ovisno o starosti i fazi uzgoja te tri šumarka i remize (polje kukuruza ili zobi na kojima se svinje same hrane). Svi prostori opremljeni su električnom energijom, vanjskom rasvjetom i vodovodom spojenim na automatskim pojilicama, ali i radi stvaranja kaljuža, prirodnog ambijenta potrebnog svinjama. Tu su i neophodni popratni objekti poput kukuruzane, alatnice, čak i male pilane, jer kako je objasnio Širac, u izgradnji je utrošena velika količina drvene građe, stupaca, dasaka i letava koje će trebati i kasnije zanavljati.

Znatan dio poticajnih sredstava je uložio i u opremu. Kupio je novi malčer i špricu te polovnu pneumatsku sadilicu za kukuruz, električnog  pastira  s pripadajućom opremom te  izgradio prilazni put dužine oko 100 metara.

U uzgoju već 40-tak svinja


Kupio je i pet nazimica i jednog nerasta, a sada je na imanju i 27 oprašenih praščića te još 7 svinja za daljnje hranjenje, odnosno ukupno 39 crnih slavonskih svinja koje su autohtona pasmina i imaju status ugrožene vrste  te su pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj.


Želja mu je da imanje proširi za još 5 krmača.

Sve to je predstavio na svečanosti simboličkog otvorenja uzgajališta kojom se, kako je rekao htio zahvaliti Grada Pakracu, Županiji i Poduzetničkom centru Pakrac na potpori i pomoći prilikom izrade projekta, kandidiranju na natječaj i njegovoj realizaciji.

Službeno mu je prvi čestitao pakrački dogradonačelnik Marijan Širac istakavši to kao  pravi put za razvoj hrvatskog i slavonskog sela.

Župan Alojz Tomašević čestitajući  na ideji naglasio je da u Slavoniji nitko ne može riješiti naše probleme nego mi sami i ovaj projekt je smjer kojim putem trebamo u tome  ići. To je pokazatelj mladim ljudima da ne treba ići tražiti kruha preko granice nego da ga ima i ovdje, naglasio je župan.

Ostatak teksta i fotografije pogledajte ovdje.

izvor: www.pakrackilist.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI