Supružnici Pintarić iz Klise nalaze se u finalu izbora najboljeg OPG-a u Hrvatskoj

OPG u Klisi
(FOTO: Compas.com.hr)

23.06.2017. | Compas.com.hr
Pregleda: 4621

Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list nastavljaju svoju tradicionalnu akciju "Zlata vrijedan" - izbora najboljeg OPG-a u Republici Hrvatskoj. Finale četvrtog po redu izbora, održat će se krajem lipnja, a sve su županije i grad Zagreb dostavili svoje nominacije. Prema kriterijima, svaka županija imala je mogućnost nominiranja 4 OPG-a sa svog područja te jednog mladog poljoprivrednika za nagradu "Mlada nada". Ove godine pristiglo je 60 prijava OPG-ova i 16 "Mladih nada", a stručni žiri izabrao je iz svake županije po jedan OPG i ukupno 3 Mlade nade. Našu,  Požeško-slavonsku županiju predstavlja OPG KLAUDIJA PINTARIĆ iz Klise!

Kako nam pričaju Klaudija i Goran Pintarić, kandidate za natjecanje prijavljuju županije, a do njihove nominacije došlo je zahvaljujući dosadašnjoj suradnji s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom LIRA d.o.o., na čiji poticaj su odlučili sudjelovati u ovom izboru. Da se nalaze među finalistima ovog, već tradicionalnog izbora, saznali su nakon što ih je kontaktirala novinarka Večernjeg lista.

U Klisi, na Stazi lipicanca i kune nalazi se njihovo imanje te na neki način povezuje grad Lipik, jezero Raminac i ribnjak Pakurnovac. Pintarići uzgajaju romanovske ovce (tzv. najplodnije na svijetu) koje u jednome janjenju imaju dva do tri mlada. S obzirom na to da se romanovska ovca janji dva puta godišnje, proizlazi da u jednoj godini na svijet donesu do šest janjaca. U Požeško-slavonskoj županiji oni su jedini uzgajivači romanovske ovce, ali nema ih puno ni u ostalim dijelovima Hrvatske. Trenutno se u njihovom stadu nalazi oko 150 grla. Plasman ovoga mesa osiguran je, ali Klaudija i Goran prije svega žele biti uzgajivači ovaca za rasplod i tako ih prodavati. Jedna romanovska ovca s papirima stoji oko 200 eura, a ovnovi se prodaju po 300 do 500 eura.


Uzgoj ovaca nije jedino čime se supružnici Pintarić bave. Naime,  u sklopu projekta "Mirisnim biljem u cvjetnu budućnost”, Klaudija je bila polaznica predavanja na kojemu je učila o ljekovitome bilju. Upravo iz tog razloga, na svom imanju u Klisi posadila je miomirisni vrt u kojemu raste niz ljekovitih biljaka, poput nevena, kadulje i gaveza - iz kojih proizvodi kreme, hidrolate i eterična ulja. Moramo napomenuti kako je Klaudija osnivačica  i tajnica Etnoudruge mještana Klise, koja okuplja male OPG-ove s ovoga područja, a čiji su ciljevi ruralni razvoj, seoski turizam, proizvodnja domaće hrane i očuvanje prirode. Također, na svom imanju Goran i Klaudija održavaju prezentacije o uzgoju romanovske ovce te začinskom i ljekovitom bilju.Istaknuti najbolje obiteljske proizvođače, ispričati pozitivne priče o onima koji su najuspješniji i pokazati koliko je poljoprivreda važna za Hrvatsku – cilj je projekta "Zlata vrijedan". Finale izbora održat će se u Ivanić Gradu 28. lipnja, a nagradna igra traje do 26.6.2017. do 12 sati. Prilika je to da podržimo Klaudiju i Gorana tako da pošaljemo SMS s kodom OPG01 te svojim imenom, prezimenom i adresom na broj 60085.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI