U Lipik dolaze najbolje 3x3 ekipe iz 9 europskih zemalja

Cedevita Lipik 3x3
(FOTO: Cedevita Lipik)

06.06.2017. | M.M./cedevita lipik
Pregleda: 2145

FIBA je odredila 10 od ukupno 16 ekipa koliko će ih zaigrati 30. lipnja i 1. srpnja na Cedevita Lipik 3x3 Challengeru koji će biti odigran na "domskom" igralištu u Lipiku. Prema trenutnom službenom rankingu jasno je da će i ove godine Lipik biti u najužem izboru za najbolji svjetski 3x3 challenger u 2017.

Krovna košarkaška svjetska asocijacija je potvrdila da će ekipa Novi Sad Al Wahda (SRB), trenutno najbolje rangirana svjetska ekipa, u Lipiku braniti lani osvojen naslov i tražiti direktnu vizu za Masters u kanadskom Saskatoonu. Uz njih će se za jedno od dva mjesta koja vode u Kanadu boriti i najbolje svjetske 3x3 ekipe;

Ljubljana (SLO), trenutno 2. rangirana ekipa u svijetu i pobjednici finala završnog Mastarsa World tour serije 2016.,


Krakow (POL), trenutno 4. u svijetu, ekipa koja je lani u Lipiku igrala pod imenom Gdansk,


Piran (SLO), trenutno 5. u svijetu, i zlatni sa lanjskog Europskog 3x3 prvenstva.

Zemun (SRB), trenutno 6. u svijetu, a odličnu ovogodišnju formu potvrdili su osvajanjem dvaju kineskih challengera u Huai anu i Nanjingu,

St. Petersburg (RUS), trenutno 10. u svijetu, finalisti challengera u malezijskom Penangu,

Amsterdam (HOL), trenutno 12. u svijetu i brončani s lanjskog Europskog 3x3 prvenstva.

Nastup u Lipiku, gdje su lani igrali finale, izborila je i ekipa Vitez (BiH), najbolje rangirana ekipa Bosne i Hercegovine (trenutno 14. u svijetu) koja je pobijedila na kvalifikacijskom Satelit turniru odigranom upravo u Vitezu. Preostala dva mjesta za Lipik rezervirana su za pobjednika ruskog 3x3 toura te pobjednika turnira Roda 3x3 prvenstva Srbije koji će biti odigran u Beogradu.




Također je poznato da će od ostalih ekipa u Lipiku nastupiti i Statist Split, najbolja hrvatska ekipa, ujedno i hrvatska 3x3 reprezentacija koja će se vikend prije Lipika u Francuskoj pokušati izboriti za plasman na Europsko 3x3 prvenstvo. Organizator je pozivnice poslao i ekipama Malaga (ESP) i Pariz (FRA).

28. i 29.6. - dodatna dva dana 3x3 spektakla u Lipiku

Za ljubitelje 3x3 ulične košarke važna je i informacija da će, osim u petak i subotu, imati prilike uživati u ovom atraktivnom sportu još dodatna dva dana. Naime, posljednja dva sudionika glavnog turnira dati će dva zasebna kvalifikacijska turnira "Laško tour to Cedevita Lipik 3x3 Challenger" koji će u Lipiku biti odigrani 28. (srijeda) i 29. (četvrtak) lipnja. Pobjednik svakog od turnira izboriti će mjesto među 16 najboljih, a za sudjelovanje postoji veliki interes ne samo ekipa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije nego i iz Italije, Češke, Turske, Rusije, Španjolske, Švedske.




U petak 9.6. odluka o 3x3 kao olimpijskom sportu

Na sastanku Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta koji će u Lausannei biti održan u petak 9. lipnja bit će ocijenjeno ukupno devet predloženih novih olimpijskih disciplina i sportova. Među njima je i 3x3 košarka koja bi, ukoliko bude odabrana i pozitivno ocijenjena, trebala biti u programu već na sljedećim olimpijskim igrama koje će 2020. biti održane u Tokyu.Bude li tako, sa sigurnošću možemo reći da ćemo ovo ljeto u Lipiku u živo gledati nekog od budućih olimpijaca.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI