Obnova bočnih oltara u požeškoj katedrali

Obnova oltara
(FOTO: Požeška biskupija)

29.05.2017. | Požeška biskupija
Pregleda: 3660

U nastojanju da za 20. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i uzdignuća požeške crkve sv. Terezije na dostojanstvo Katedrale, Stolni kaptol u Požegi već ranijih godina pokrenuo je kod Ministarstva kulture postupak obnove njezine barokne opreme. U tijeku je obnova pokrajnjih oltara, krstionice i propovjedaonice. Slike sv. Ivana Nepomuka i sv. Mihaela Arkanđela s malom slikom Bogorodice i trpećeg Isusa na pokrajnjim oltarima obnovio je restaurator Zlatko Bielen iz Zagreba.

Ovih dana restaurator Miroslav Usenik i njegova supruga Edita iz Zagreba završili su cjelovitu obnovu pobočnog oltara sv. Ivana Nepomuka i postavili ga u Katedrali. Drveni oltar, na kojem je očišćena konstrukcija i svi ornamenti s pozlatom odiše svojom izvornom ljepotom i pridonosi jedinstvenoj svečanosti i snazi atmosfere koju stvara veoma vrijedna kasnobarokna arhitektura požeške Katedrale. Ona će biti još snažnija kad budu obnovljeni i svi drugi predmeti njezine opreme. Nadamo se da će to biti do rujna ove godine kada Požeška biskupija o 20. obljetnici svoga postojanja slavi Treći euharistijski kongres.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI