Šampionske graševine imaju vinarije Krauthaker i Kutjevo d.d.

Ocjenjivanje graševine u Kutjevu
(FOTO: Mateja Barukčić)

18.05.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 9541

113 uzoraka vina, sorte graševina, kušali su danas i ocjenjivali u restoranu Kutjeva d.d. vrsni enolozi iz gotovo cijele Hrvatske. Ocjenjivanje graševine organizirala je Udruga kutjevačkih vinara, a održava se u sklopu "Festivala graševine" u Kutjevu.






Tako su enolozi odlučili da šampionsku graševinu iz berbe 2016. godine ima vinarija Krauthaker iz Podgorja, graševinu šampion, berba 2015. i starija vina, napravilo je Kutjevo d.d., a šampion graševinu u predikatima iz ledene berbe 2015. godine također ima Kutjevo d.d.






"Graševina je ne samo adut Kutjeva, nego i cijelog hrvatskog vinarstva. Ova današnja degustacija je pokazala da su u 90% slučajeva ovo vrhunske graševine. Iako godina nije bila laka što se tiče uvjeta, a na kraju je graševina odlična što dokazuje da je ona otporna sorta. Imam 25-godišnje iskustvo u degustaciji graševine, a ovo je zasigurno jedna od najboljih degustacija dosad. Ovo je ujedno i najstroža degustacija u ocjenjivanju vina ovakvog tipa u Hrvatskoj. Dakle, mi kao ocjenjivači ocjenjujemo boju, bistroću, miris, okus i ukupni dojam. 113 uzoraka je doista puno, no ovdje su iskusni degustatori podijeljeni u dvije komisije od kojih svaka degustira 55 uzoraka", govori gospodin Ivica Perak.





Ivana Nemet, enologinja, rođena Veličanka, bila je danas jedna od degustatorica i ocjenjivačica te kaže kako je graševina u ovom kontinentalnom dijelu Hrvatske najzastupljenija i pojavljuje se u raznima nijansama boje. "U kutjevačkom kraju graševina ima tu prepoznatljivu zelenkasto-žutu boju, a ona ovisi o zemlji i načinu rada. Ja radim u Orahovici i ona je poznata po zelenom silvancu za kojeg smo osvojili mnogobrojne nagrade i on je poznat u svijetu. Za mene kao enologa to znači kao dokaz da je sve odrađeno kako treba, da smo koristili emocije tijekom rada i sve znanje koje imamo, ali to je i potvrda kvalitetnog iskoraka u hrvatskom vinarstvu", istaknula je enologinja Ivana Nemet.








Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI