Pleternička knjižnica danas slavi svoj 110. rođendan

110. rođendan pleterničke knjižnice
(FOTO: M.B.)

17.05.2017. | M.B.
Pregleda: 7720

Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica osnovana je 1907. godine i danas slavi svoj 110. rođendan na koji su došli izaslanica ministarstva kulture, gradonačelnica Jozić, izaslanica župana Požeško-slavonskog Vesna Vlašić, ravnatelj pleterničke knjižnice Franjo Novak, ravnateljica matične knjižnice u Požegi Aleksandra Pavlović, ravnatelji knjižnica diljem Hrvatske i mnogi drugi.






"Pleternička knjižnica ima drugu tradiciju, oduvijek je bila miljenica građana Pleternice. Osnovana je u vrlo teškim uvjetima kao kontra već osnovanoj mađarskoj školi na željeznici u Pleternici. Osnovao ju je župnik Matej Golek kako bi se očuvala hrvatska kultura. Njena povijest je vrlo teška jer je puno puta selila, 60-tih godina postala je ustanovom te tada počinje njena povijest nabavke knjiga i svim ostalim što jedna knjižnica nosi. Zahvaljujući Franji Luciću koji je uspio sagraditi ovakvu jednu knjižnicu, ona je zadivila hrvatsku kulturu, rekao je ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Franjo Novak.






"110 godina u životu jedne ustanove je izuzetno dugo. Ova ustanova je osnovana 12. svibnja 1907. godine da bi čuvala hrvatsku riječ, hrvatski jezik, tradiciju i kulturu, a 110 godina kasnije ona to i dalje čini. Upravo zbog toga i nosi naziv "Hrvatska knjižnica i čitaonica". Knjižnica nije ove zidine, fotografije, prostor, niti tih preko 40 tisuća naslova u knjižnici, naša knjižnica su ljudi, svi građani koji dolaze ovdje i informiraju se o kulturi, jeziku. Nakon ulaska u ovaj prostor, raste i kultura u Pleternici te stvara zajedništvo i identitet ovog grada te stvara nacionalni brend grada Pleternice o kojoj se priča diljem Hrvatske", rekla je gradonačelnica Jozić.





Povodom 110. rođendana, Hrvatska knjižnica i čitaonica uručila je plakete Franji Luciću, Antoniji Jozić, Marijanu Aladroviću, Mariji Bajt, Tomislavu Radoniću, Marinku Markoti, Ružici Katušić, Poduzetničkom centru Pleternica, poslovnici Podravske banke u Pleternici, župi sv. Nikole biskupa, OŠ Fra Kaje Adžića, Ministarstvu kulture RH, Gradu Pleternici, Miroslavu Galoviću i DV Tratinčica. A zahvalnice su dobili Branka Past, Ankica Mostarkić, Foto Aga, Milan Rajič, RTV servis Kalaica, Vinko Jakovljević, Željka Barbarić i Ina d.d.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI