Ocjenjivanje vina sorte graševina i Simpozij o graševini

Udruga kutjevačkih vinara
(FOTO: M.B.)

16.05.2017. | Mateja Barukčić
Pregleda: 4788

"Festival Graševine" ove godine se odvija po 11. put te započinje ocjenjivanjem pristiglih uzoraka graševine iz cijele Hrvatske.

"Ocjenjivanje se vrši od strane vrsnih enologa poznatih hrvatskih vinarija te drugih stručnjaka iz sfere vinarstva. Ove godine ocjenjivanje vina održava se 18. svibnja 2017. godine u restoranu Vinogradarstvo Kutjeva d.d. te se očekuje oko 110-120 uzoraka vina", rekao je Ivan Grgić, predsjednik Udruge vinara.




"Zahvaljujući dobivenom natječaju ispred Ministarstva turizma u 2016. godini, danas Udruga posjeduje informacijski sustav za senzorno ocjenjivanje vina (asplikaciju). Udruga odrađuje sve tehničke pripreme i predradnje da se ocjenjivanje privede putem baš ovoga informacijskog sustava. Ovaj korak smatramo još jednim vidom promocije rada Udruge, a svakako je stepenica više u znanstvenom kao i u tehnološkom smislu, u odnosu do sada", naglašava gospodin Perak koji dodaje kako graševina nema dovoljnu medijsku pažnju u Hrvatskoj.




Program festivala obuhvaća i provedbu okruglih stolova i radionica s aktualnim temama iz područja vinogradarstva i vinarstva.

"Ove godine planiramo održati i Simpozij o graševini, a sam simpozij na grčkom znači pijenje vina uz razgovor. Upravo smo na simpozijima saznali kako je Krndija najstarija geološka gora u Hrvatskoj i upravo ta njena starost je razlika između kvaletete graševine kutjevačkog vinogorja i ostalih dijelova Hrvatske. Na Simpoziju o graševini govorit će akademik Ferdo Bašić na temu Obrada i njega tla vinograda kutjevačkog vinogorja prilagođena klimatskim promjenama. Zatim imamo i prof. dr. sc. Mladena Bobana koji će govoriti o temi Učinka graševine na razvoj infarkta u pokusnih životinja te prof. dr. sc. Edija Maletića s temom Prvi hrvatski klonovi graševine- zadnja faza projekta. O mjerama ruralnog razvoja na Simpoziju će govoriti i dipl. oec. Marija Šarić", dodaje dr. Branko Mihalj koji naglašava kako turizam u Kutjevu može trajati tijekom cijele godine jer vam u podrumima ne smetaju niti sunce niti kiša.



U sklopu programa obilježavanja manifestacije također će se održati i Dan otvorenih podruma kada svi turisti/posjetitelji i gosti imaju mogućnost kušati vina u podrumima renomiranih kutjevačkih vinara, dok će u sklopu Simpozija o graševini biti organizirana i izložba starih razglednica Kutjevau angažmanu Ivana Vranića.

Vidimo se u četvrtak, 18. svibnja 2017. godine, u Kutjevu. Živjeli!


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI