Susret ACSL 20

Susret ASCL
(FOTO: Marina Mirković)

07.05.2017. | Marina Mirković
Pregleda: 6425

Povodom 25. obljetnice Tehničke škole u Požegi i 20 godina kontinuiranog sudjelovanja škole u međunarodnom informatičkom ACSL natjecanju, u petak 5. svibnja 2017. godine održan je susret bivših učenika, članova ACSL ekipa.

Američki savez za računalne znanosti (ACSL – American Computer Science League) bavi se unapređivanjem nastave računalnih znanosti u srednjim školama u SAD-u. U natjecanje su uključene škole s raznih dijelova svijeta. Učenici kroz pripreme za natjecanje razvijaju vještine programiranja i spremni su samostalno rješavati različite problemske zadatke putem računala. Ujedno uvježbavaju zadatke iz nastavnih područja koja su dijelom uključena na državnoj maturi iz informatike. Uz informatičko znanje, razvijaju i jezične kompetencije jer su tekstovi zadataka pisani na engleskom jeziku.




Dvadeset školskih godina zaredom (od 1997./98.), članovi informatičke grupe Tehničke škole u Požegi pripremaju se i sudjeluju u ACSL natjecanju. Niz godina postigli su odlične rezultate u prednatjecanjima, te su pet puta bili pozvani i zahvaljujući brojnim sponzorima grada i županije sudjelovali na završnim natjecanjima u Americi (1998. - Raleigh, Sjeverna Karolina, 1999. - Alexandria, Virginia, 2001. – Miami, Florida, 2004. – Chicago, Illinois, 2006. – Cincinatti, Ohio).


Nekoliko bivših učenika škole prisjetilo se je priprema u školi, sudjelovanja na završnim natjecanjima, putovanja u Ameriku. Među njima su bili: Marko Martinčić, Denis Treskanica, Manuel Del Vechio, Domagoj Pavošević, Domagoj Katić, Igor Bumba i Ilija Grgić. Razmjenili su svoja iskustva u poslu kojim se bave i prenijeli savjete sadašnjim učenicima, članovima ACSL ekipe.

Ujedno se veselimo rezultatu zadnje ekipe, najmlađim ACSL članovima Tehničke škole koji ove godine u kategoriji natjecanja Classroom Division dijele prvo mjesto s ekipom Kalamazoo AMSC iz Michigana. Najbolji članovi ove ekipe su učenici: Stjepan Abramović, Tomislav Čičak, Mihael Keč (4.f razredni odjel), Matej Bošković (3.f) i Josip Polić–Strinić (3.b). Uz priznanje školi, sva petorica učenika očekuju iz Amerike priznanja za svoje pojedinačne rezultate.

Igor Bumba, univ. bacc. ing. el. (zaposlen kao senior front-end developer u zagrebačkoj tvrtki Degordian) održao je predavanje za maturante "Kamo i kako nakon srednje?".



Ravnatelj Tehničke škole, Zoran Galić bivše učenike upoznao je s radom, aktivnostima i projektima u školi te pozvao na daljnju suradnju. Mentorica ACSL natjecanja, prof. Marina Mirković pripremila je zadatke za posebno jubilarno natjecanje. Bivši i sadašnji učenici zajedničkim su snagama riješavali i analizirali zadatke. Ugodno druženje, uz uspomene i sjećanja na srednjoškolske dane povezalo je nekoliko generacija učenika. Nadamo se novim susretima u Tehničkoj školi.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI