Uz pomoć županije krenulo se u izradu nove lovno gospodarske osnove

Potpisivanje ugovora za izradu LGO
(FOTO: Compas.com.hr)

30.04.2017. | Compas.com.hr
Pregleda: 3868

U planinarskom domu na Omanovcu, pod domaćinstvom gradonačelnice grada Pakraca Anamarije Blažević, održano je potpisivanje ugovora svih Lovačkih društava s Hrvatskim lovačkim savezom o izradi nove 10-godišnje Lovne gospodarske osnove za sva lovišta na području Požeško-slavonske županije.

Ugovore je s predsjednicima 23 društva potpisao predsjednik HLS Đuro Dečak, uz nazočnost predsjednik LS županije Zdravka Vujnovića i požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića.

- Danas smo potpisali ugovore o izradi novih Lovno gospodarskih oznaka za slijedećih 10 godina za 24 lovišta koja su 23 LD zakupila i potpisala ugovor s Požeško-slavonskom županijom. Od toga je 5 udruga iz Pakraca i Lipika a 18 s Požeštine. Osnove su temeljni dokument u lovstvu, rekao bih mala biblija za LD slijedećih 10 godina. Tu su uneseni svi podatci o lovištu, sva zaduženja, obveze ali i prava u gospodarenju tim lovištem. Popisane su sve vrste i količine divljači koje se nalaze u lovištu, te raspored po dobnim i spolnim razredima i količini koja se lovi. Propisuje se zaštita i uzgoj divljači, te praćenje cijelog lovišta s propisanom dokumentacijom – istakao je predsjednik županijskog LS Vujnović, koji posebno ističe da se prvi puta ove godine dogovorilo sa županijom da se iz sredstava povrata od lovne zakupnine financiraju izrade i troškovi primjene lovno gospodarskih osnova, gdje će biti smanjeni troškovi u odnosu na prije, oko 15 tisuća kuna po LD. Kako je zajednički kao županija ugovorena jedinstvena izrada s Hrvatskim lovačkim savezom postignuta je daleko manja cijena u odnosu na prijašnje godine. Lovački savez županije je među prvima koji je to napravio po ovome sistemu, te znatno olakšao izradu i značajno smanjio trošak lovačkim društvima.


Po uzoru na dobru suradnju lovačkih društava s lipičkog i pakračkog područja, gdje je 5 lovačkih društava organiziralo jedinstveni lovački bal, na taj način će i lovačka društva s područja grada Požega također organizirati lovački bal jednom godišnje, te na taj način još više povezati društva i podići suradnju. Na tom lovačkom balu gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević je pozvala lovce da grad Pakrac bude domaćin jedne njihove manifestacija, pa je stoga i bila domaćin ovom potpisivanju ugovora vrijednih oko 350 tisuća kuna. Stoga je ona na Omanovcu bila domaćicom a na lijepom domaćinstvu zahvalili su joj dva lovačka predsjednika, Dečak i Vujnović koji su joj uručili velike bukete cvijeća.


Ističući uvijek dobru suradnju županije s Lovačkim savezom i lovačkim društvima, župan Tomašević i županija aktivno su se uključili i u ovaj zajednički projekt kako bi pomogli lovstvu. – Kada smo potpisivali nove ugovore o zakupu lovišta na slijedećih 10 godina, upravo zbog dobrog gospodarenja u lovištima i dobrom odnosu lovaca prema županiji, rekao sam da ćemo tu suradnju još proširiti i pomoći oko izrade Lovno gospodarske osnove. To je njihova obveza, a mi smo pristali platiti te troškove u cijelosti, jer smatramo da je lovstvo još uvijek nedovoljno zastupljeno u našem društvu, da ima puno prostora u razvoju, pogotovo lovnog turizma u županiji. Ovo je samo jedan doprinos županije tom razvoju lovstva.

Predsjednik HLS Đuro Dečak istakao je da se novim Zakonom o lovstvu moraju riješiti neki neizdrživi odnosi, jer je dosadašnji zakon još iz socijalizma. - Moramo se približiti Europi, jer tamo u lovišta već mogu i mladi ljudi od 14 i 16 godina uz nadzor starijih lovaca, moramo omogućiti da naši mladi mogu i ranije polagati lovački ispit, a ne tek kad navrše 18 godina. Prosjek starosti nas lovaca je visokih 54 godine i mi moramo privući više mladih ljudi. Možemo ih privući tako da im već u mladosti prikažemo ljepotu lovstva. kao i u drugim europskim zemljama, koncesiju i zakup lovišta mogu dobiti samo hrvatska lovačka društva, prvenstveno domicilna lovačka društva koja će i voditi lovni turizam, a ne kao do sada da nam u velika lovišta u našim nacionalnim parkovima ulaze stranci kao lovozakupnici. Tada neznamo niti što se lovi, tko dolazi od stranih gostiju, tko plaća boravišne i turističke takse državi, tko zarađuje novac na našoj zemlji, na našim lovištima. Probajte u nekoj od europskih zemalja dobiti lovište u zakup, ništa od toga, pa tako i mi moramo donijeti zakon, jer nam nema budućnosti.

izvor: www.compas.com.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI