Sprovod prof. dr. sc. Ivana Romštajna održava se danas u 15:00 sati u Požegi

Naslov slike
(FOTO: 034 portal)

19.04.2017. | Ante Mandarić
Pregleda: 11022

Prof. dr. sc. Ivan Romštajn rođen je 26. svibnja 1936. u Rajsavcu pored Požege. Osnovnu školu završio je u rodnome mjestu, a gimnaziju u Požegi na kojoj je maturirao 1956. Nakon svih položenih ispita s prve godine studija na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, u istome gradu upisuje Pravni fakultet na kojemu je diplomirao 29. siječnja 1963.

Nakon odsluženja vojnog roka, zapošljava se u Građevinskom poduzeću "Pionir" u Požegi kao šef pravne službe. 1968. postaje sudac Općinskog suda u Požegi čiji je predsjednik bio od 1972. do 1978. Magistrirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu s temom "Odgovornost prijevoznika u prijevozu stvari cestom" (mentor: akademik Vladislav Brajković), a tema doktorske disertacije bila je "Odgovornost prijevoznika za naknadu štete pri prijevozu putnika i prtljage - komparativno s drugim granama transporta" (mentor: prof. dr. sc. Branislav Nadvornik). 28. travnja 1998., u povodu 25. godišnjice postojanja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, izabran je u trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora predmeta "Pomorsko i općeprometno pravo" na Pravnom fakultetu u Osijeku. Bio je mentor i član povjerenstva za obranu u preko 300 diplomskih radova studenata u dodiplomskoj nastavi, a i studenti poslijediplomskog studija rado ga uzimaju za mentora svojih magistarskih radova, odnosno doktorskih disertacija. Uz rad na Pravnom fakultetu u Osijeku, na Veleučilištu u Požegi predaje predmete "Pravo osiguranja" i "Pravo zaštite okoliša", a dugo je godina studentima Građevinskog fakulteta u Osijeku predavao predmet "Pravni temelji i ugovorno pravo u graditeljstvu".

Prof. dr. sc. Ivan Romštajn autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka iz vrlo složenog područja koje obuhvaća sve grane prometnog prava. Kombinirajući domaću i međunarodnu pravnu znanost i jurisdikciju, vrlo složenu materiju prometnog prava obrađuje pristupačno i znanstveno utemeljeno s korištenjem suvremene terminologije uobičajene u teoriji i praksi. Napisao je nekoliko knjiga i monografija. 1995. je nastala monografija pod naslovom "Petar Glavaš, čovjek i svećenik, žrtva udbaško-komunističkog progona" koju je dostavio Papi Ivanu Pavlu Drugom. Sveti Otac autoru je poslao Zahvalnicu u kojoj je istaknuo primjer svećenika Petra Glavaša za promaknuće i obranu ljudskih i kršćanskih vrijednosti.





Prof. dr. sc. Ivan Romštajn preminuo je 16.4. 2017. nakon duge i teške bolesti u 81. godini života. Sprovod dragog pokojnika održat će se danas, srijeda 19.4., u 15:00 sati na Gradskom groblju Krista kralja u Požegi.

izvor: www.tkojetko.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI