Vazmeno bdjenje u požeškoj Katedrali

FOTO: M.M.

16.04.2017. | M.M.
Pregleda: 4035

U noći Velike subote, 15. travnja u požeškoj Katedrali biskup Antun Škvorčević predvodio je vazmeno bdijenje, u zajedništvu sa svećenicima iz katedralne Župe sv. Terezije Avilske i središnjih biskupijskih ustanova. Uvodeći u slavlje vazmene noći bogate znakovima koji vjernicima pomažu dublje proniknuti u otajstvo Isusova uskrsnuća, biskup je blagoslovio oganj s kojeg je zapaljena uskrsna svijeća i potom u procesiji unesena u Katedralu. Otpjevan je svečani hvalospjeva uskrsnoj svijeći i naviještena čitanja o čudesnim Božjim djelima za spasenje čovjeka te evanđeoski ulomak o Isusovom uskrsnuću.

U homiliji biskup Antun je podsjetio kako Tin Ujević u "Rukovetima autofragmenata" kaže da je potrebno pokatkad imati vremena "obnoviti sliku svijeta u sebi". Ustvrdio je da je upravo uskrsno bdijenje prava prigoda da to učinimo. Kazao je da nam naviještena sveta čitanja objavljuju kako postoji stvorena i povijesna stvarnost u kojoj je na djelu Bog. To nam s jedne strane svjedoči izvještaj o stvaranju svijeta a s druge strane prikaz oslobođenja Židova iz Egipta te konačno Isusovo uskrsnuće. Kratkim upozorenjima na neke čudesne dimenzije stvarnosti oko nas biskup je protumačio njihovu povezanost s Bogom kao autorom svega. Među ostalim je spomenuo da sve u prirodi počinje od svojevrsnog umiranja – treba posijati sjeme, posaditi žir u zemlju – da bi oni, snagom vode, svjetla i topline sunca, istrunuli rađajući klicu života, donijeli stabljiku i plod. A povrh svega, kazao je, priroda ima svoju ljepotu kojoj se osobito sada u proljeće divimo. Zapitao je od kud ljepota u prirodi i gdje ona završava u svojoj neuhvatljivosti! Ustvrdio je: U ljepoti Isusova uskrsnuća. Pripomenuo je kako sveto čitanje među ostalim tvrdi da je Bog rastavio svjetlo od tame i zapitao, gdje prestaje tama a počinje svjetlost, što je uopće svjetlost, do kamo ona ide i gdje završava te zaključio: u svjetlu uskrslog Gospodina. Stavio je nazočnim vjernicima pred oči čudesnost vode u njezinim višestrukim neuhvatljivim dimenzijama kao što je moć čišćenja, utaživanja žeđi, pokretanja i održavanja života u prirodi – te je zapitao do kamo ona seže i zaključio: do krsne vode, koja snagom Duha Svetoga  čovjeka čisti od zaraze zla i smrti, odijeva u snagu uskrslog Gospodina i smješta na razinu njegove pobjede.

Poput prirode, nastavio je biskup, i čovjek je kao stvorenje Božje u svojim dimenzijama označen neuhvatljivošću, on je duhovno biće. Spomenuo je nekoliko činjenica koje to tumače. Podsjetio je među ostalim čovjekovu moć misliti i zapitao –  do kamo ona seže i odgovorio: do neba, do stvarnosti uskrsnuća. I radost je jedna od neuhvatljivih dimenzija čovjekova postojanja, koja u punini završava s Isusovim uskrsnućem. Konačno ljubav kao dimenzija ljudskog bića odvaja ga od njegove ograničenosti, u njoj napušta sebe, izlazi iz zatvorenog sustava smrti. Kamo se izdižemo tim putem, zapitao je biskup i odgovorio, do ljubavi Božje koja se očitovala u Isusovu položenu tijelu za nas na križu i kao pobjeda nad smrću. »Ako je pšenično zrno pobijedilo svoje umiranje rastom, stabljikom i plodom, onda ni čovjek u svojoj posijanosti u smrt ne završava u ništavilu, nego u Isusovoj ljubavi koja uskrsnućem pobjeđuje smrt«, pojasnio je biskup. Još je kazao vjernicima: »Volio bih još dalje zajedno s vama ove večeri slagati sliku svijeta, ali se osjećam nemoćnim, mucam pred stvarnošću u kojoj živimo i u koju smo uronjeni«, te dodao kako je »važno da smo večeras pokušali biti na tragu dubokih Božjih dimenzija naznačenih u čovjeku i stvorenoj stvarnosti a koje je u jedno sabralo djelo Isusove pobjede nad smrću«. Izrekavši zahvalnost Bogu pred tom čudesnošću života oko nas, za najčudesniji događaj Gospodinova uskrsnuća u kojem leži naša nada da će sva naša radost, ljepota, ljubav i sve drugo što je još nedorečeno u našem životu naći svoju puninu i konačnost, pozvao je nazočne da se raduju zbog tih čudesnih i veličanstvenih stvarnosti kojima je Bog obdario naše postojanje te da ih ne zagube u svakodnevnim površnostima. Tome će pomoći i obnova krsnih zavjeta ove noći u kojoj želimo posvjedočiti svoju  pripadnost Isusu Kristu i ostvarenosti u punini svega onoga što u ulomku, djelomično ovdje na zemlji dohvaćamo.


Na svršetku slavlja biskup je nazočnim svećenicima, sestrama redovnicama i svim vjernicima čestitao dvadeseti Uskrs u Požeškoj biskupiji, sa željom da s ovoga slavlja odu svijetli u duši, uvedeni u otajstvo Isusove pobjede nad smrću. Zahvalio je katedralnom pjevačkom zboru  pod vodstvom Maria Večerića što je svojim izvrsnim pjevanjem omogućio sudionicima slavlja  da dublje budu dionicima uskrsnog otajstva.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI