Hrvatska spašava Agrokor, Požega Zvečevo!?

Ilustracija
(FOTO: M.M.)

09.04.2017. | A.M.
Pregleda: 17361

Danas je nedjelja te naši dragi sugrađani i čitatelji nakon jutarnje kave na špici ili nakon svete mise i dobrog ručka, imaju naviku posebno nedjeljom poslijepodne i navečer čitati 034 portal pa smo se odlučili nedjeljom uvesti kratku kolumnu na aktualne teme.

Današnja tema je već započela u naslovu te naše misli vodi ka onome "što bi bilo kad bi bilo"! Zagreb spašava Agrokor jer ne smije dozvoliti da se izgubi veliki broj radnih mjesta, neki smatraju da je to dobro, neki da je loše, na kraju će biti kako bude, kao i uvijek, no iza toga stoji paralela s Požegom.

Što bi bilo da je, na primjer, grad umjesto novih bazena, trga i vrtića u svojoj blagajni ostavio rezervu za neke neprilike, kao što je mogući propast (dao Bog da ne bude) Zvečeva?


Što da je grad bio sposoban dati cca 10 milijuna (novac utrošen u izgradnju trga) kao garanciju bankama za Zvečevo i tako mu pomoći da stane na stabilne noge? Sigurni smo da je Zvečevo na dobrom putu i da će i dalje biti prepoznatljivi brend Požege, samo što treba pomoć u ovim teškim vremena, posebno uz problematiku Agrokora.


Grad bi si tako mogao osigurati udio u vlasništvu Zvečeva i nakon oporavka taj udio prodati te vratiti novac natrag ili ostati suvlasnik i time garantirati da Zvečevo ostane i budućnost u svome rodnom mjestu te da Požega postane grad djece i čokolade. U istom bi se trenutku spasila 324 radna mjesta u Požegi te možda i otvorila neka nova koja bi obiteljima osigurala opstanak i koja bi punila gradski proračun.

Radi se o kruni požeške tradicije i mnogo obitelji, djece i na kraju potrošača u gradu. Ako bi Zvečevo moralo zatvoriti svoja vrata (što doista nitko ne želi), grad bi takva situacija duboko pogodila. Ne samo da bi patio županijski i gradski proračun, nego bi se te obitelji morale orijentirati na nova radna mjesta koja, svi znamo, neće moći naći ovdje. To znači: bitno manji gradski proračun, manje potrošača u gradu, manje ljudi kod frizera, manje na kavama, manje na tržnici...

Na kraju bi se slikovito moglo reći da je, u najgorem scenariju, ispod trga kod katedrale pokopano 324 radnih mjesta i djelomična budućnost grada. Da su, umjesto na trgu, ti milijuni danas na raspolaganju, možda bi se grad odlučio za stabilizaciju Zvečeva i dao novac kao garanciju. Istina, ne bismo imali novi trg, ali možda bi se Zvečevo moglo bezbolnije spasiti...

Nitko od nas ne vidi budućnost i ovo je samo jedna misao/moguć scenarij o kojemu se da razmišljati, što bi bilo da je bilo!? Vrijeme će pokazati...

Urednik 034portala Ante Mandarić i kolege vam žele ugodnu nedjelju i uživajte u ostatku večeri.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI