Krležine ¨Zastave¨ ručno ispisane na trakice i istkane u petometarska platna

Pripitomljavanje zastava
(FOTO: M.B.)

02.04.2017. | M.B.
Pregleda: 3823

Na izložbi 25. slavonskog biennala pod imenom "Granice vidljivosti" koja se nalazi u Gradskom muzeju Požega do 20. travnja možete vidjeti i djelo kiparice Ane Mušćet "Pripitomljavanje zastava- totema". Tema ove izložbe su, kako i sam naziv kaže, granice vidljivosti pa su tako umjetnici u svojim djelima morali povezati Osijek iz kojeg su prije 25 godina odlazile izbjeglice s Osijekom danas, koji je stanica današnjim imigrantima.



Naime, kiparica je na malene trakice flizelina ručno ispisala Krležin roman "Zastave" te ih istkala u šest petometarskih platna. Ovo djelo bilo je njen diplomski rad koji je ujedno i osvoji Grand prix nagradu na 25. slavonskom biennalu., a Požegi ga je predstavila kustosica Valentina Radoš.





Materijal za rad odabran je zbog svoje izdržljivosti, zbog mogućnosti ispisivanja teksta na njega, ali i rezanja u uništavaču. Njegova rastezljivost "Zastavama" je osigurala slobodan pad u prostoru, mekoću i finoću, a opet podnosi svu ozbiljnost idejne namjere. Samo ispisivanje teksta odvijalo se, više-manje redovno, na dnevnoj razini i zahtijevalo je po nekoliko sati rada.



Za zarez.hr autorica djela je rekla sljedeće: "O estetici nisam ni razmišljala, ali zanimljiva mi je pomisao "dotjerivanja" političkih tema i onoga što se događa u tom smislu. Manipulativni vokabular često je dvosmislen, dobro ukorijenjen i doslovno serviran na korištenje. Prazna priča koja od sadržaja puca po šavovima. Osobno, ne uočavam koje bi drugo mjesto estetika, u ovom smislu, mogla ispuniti, a ni Krleža si nije dopuštao beletrizaciju u vlastitom radu. Tkanje je odabrano kao svojevrsni "dokaz" postojanja ispod barjaka. Tekst, tkanje, tkanina, sve se zatvara u cikličkom krugu značenja, pa nije bilo alternative u odluci o mediju. Svjedoci, dokaz, vrijeme i mjesto – sve su to kategorije koje obilježavaju Zastave, i one, i ove."



Izložba 25. slavonskog biennala u poežškom muzeju se nalazi do 20. travnja 2017., a obilazak možete doći u unaprijed zakazanim terminima kako bi uz pratnju saznali više o samim djelima, njihovom značenju i temi.    


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI