Zaštitite vinograde od crne pjegavosti

Crna pjegavost
(FOTO: Agroklub.com)

01.04.2017. | Agroklub
Pregleda: 2769

Prve mjere kemijske zaštite vinove loze provodimo početkom vegetacije, od razvojnog stadija vunastog pupa, prvenstveno protiv štitastih grinja, štetnih gusjenica i uzročnika crne pjegavosti.

Uzročnik crne pjegavosti (Phomopsis viticola) je u Hrvatskoj sve više prisutan. Nakon potrošnje sve manje bakra i sumpora ova bolest postaje sve veći problem.

Intenzivno širenje crne pjegavosti u hrvatskim vinogradima započinje 1970-ih godina, a danas je prisutna u većoj ili manjoj mjeri svugdje. Crna pjegavost se ipak jače proširila u nekim krajevima, također i zbog pojačane gnojidbe dušičnim gnojivima, ali i zbog smanjene i nepravilne zaštite. Crna pjegavost napada mladice i uništava čokote. Početak vegetacije najbolje je vrijeme za praćenje zaraze i zaštitu od nje.


Prepoznajte simptome crne pjegavosti


Uzročnik bolesti napada sve zelene dijelove loze - mladice, izboje, vitice, listove, peteljke listova. Glavni simptomi prije kretanja vegetacije su lucnjevi svijetlo-sive boje sa puno crnih točkica koje vire iz kore, a u proljeće pupovi takvih lucnjeva ne tjeraju ili tjeraju samo djelomično.

Jači napad na čokotu dovodi u pitanje pravilnu rezidbu jer za lucnjeve i reznike nema dovoljno zdravog "drva" ili ga uopće nema. Osim toga ne istjeraju pupovi pri dnu lucnja ili reznika pa ni za slijedeću godinu nema "drva" za pravilnu rezidbu. Phomopsis napada sve organe vinove loze. Na trsovima koji su zaraženi crnom pjegavosti vidljivi su problemi u rastu i razvoju mladica, a grozdovi ostaju manji. Sadržaj šećera također je smanjen. Suzbijanje ove bolesti dugotrajno je i vinogradari trebaju svake godine posvetiti više pozornosti zaštiti i praćenju zaraze u početku vegetacije.

Više pročitajte na www.agroklub.com



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI