Trenkovačka osnovna škola prva u RH ulazi u projekt ¨Želim disati¨ udruge ¨Jedra¨

Nastavnici osnovne škole "Vladimir Nazor" Trenkovo na seminaru u vezi projekta "Želim disati"
(FOTO: M.M.)

09.03.2017. | M.M
Pregleda: 10245

Osnovna škola "Vladimira Nazora" Trenkovo prva je osnovna škola u Republici Hrvatskoj koja će sudjelovati u projektu "Želim disati" koju provodi udruga "Jedra" iz Zagreba.

Pouzdane statistike govore da 28% muškaraca i 22% žena su redovni pušači, što znači da je svaki četvrti stanovnik pušač plus pasivni pušači, a u osnovnim školama je već u petom ili šestom razredu aktivno da djeca eksperimentiraju i probaju pušiti, a u sedmom i osmom razredu sve to poprima poprilične razmjere.

Tako je udruga "Jedra" koja je s ovim projektom aktivna od 2007. godine, počela provoditi projekt "Želim disati" u vrtićima diljem Hrvatske, a sada prvi puta i u projekt je uključena škola.






"Ovaj projekt smo počeli 2007. godine kada smo osmislili promocijom zdravlja kako doprinijeti smanjenju broja pušača i naravno dugoročno smanjenju broja oboljelih pacijenata kojima je rizični faktor pušenje.

Došli smo na ideju da projektom "Želim disati" želimo uključiti u tu edukaciju djecu predškolske i rane školske dobi i evo s veseljem mogu reći da imamo nekoliko vrtića u Republici Hrvatskoj koje provode aktivnosti ovog projekta, a škola u Trenkovu će biti prva škola koja će uključiti ranu školsku dob.




Kada smo razmišljali o ovom projektu i svemu bilo nam je važno da oni odgajatelji ili profesori koji će preuzeti koordinaciju ovog projekta moraju imati iza sebe jedan impozantniji životopis i ljudi koji su se bavili projektima te da su otvoreni za daljnju suradnju.

Mi smo evo stupili u kontakt s osnovnom školom iz Trenkova jer ima kvalitetne i kvalificirane nastavnike te se nadam da će ovaj projekt uspjeti kao i u vrtićima. Kada škola u Trenkovu napravi prve procjene i kada se sve detaljno dogovorimo od sljedeće školske godine, onda ćemo naravno prihvatiti i pozvati sve one koji su zainteresirani u svojim školama provoditi ovaj projekt." - rekla nam je Sandra Karabatić predsjednica udruge "Jedra".







"Došli smo u kontakt s osobama koje vode udrugu "Jedra" i projekt "Želim disati" te smo ga prepoznali kao jedan vrlo dragocjen projekt. Prva smo škola u Republici Hrvatskoj koja će započeti s ovim projektom.

Projekt je prvenstveno u smislu edukacije kroz igru djece od najranije dobi pa sve do kraja osnovne škole gdje će učenici zajedno s svojim učiteljima podučavati se kroz igru ispravno disati, što djeci može pomoći za mentalno zdravlje ali i za bavljenje sportom te ono što je bitno uz samo učenje što kvalitetnijeg disanja ovaj projekt obuhvaća negativne čimbenike na dišni sustav, a to je pušenje.

Tako da ovaj projekt za nas je jako bitan i važan, kako bi ih kroz igru učili pravilno disati i samu važnost dišnog sustava." - rekao nam je Josip Prološčić ravnatelj osnovne škole "Vladimira Nazora" Trenkovo







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI