Fra Lukino zvono vraćeno na svoje povijesno mjesto na Sokolovcu

Fra Lukino zvono na Sokolovcu
(FOTO: Pozega.hr)

07.03.2017. | M.B./Pozega.hr
Pregleda: 2996

Fra Lukino zvono koje je još 1999. godine Matice hrvatska postavila na obroncima Požeške gore na putu prema Sokolovcu, a koje je prije nekoliko godina otuđeno, danas je ponovno ugledalo svjetlo dana. Naime, Matice hrvatska, pod pokroviteljstvom Hrvatske paneuropske unije i Grada Požege, restaurirala je i ponovno postavila zvono na njegovo povijesno mjesto u čast fra Luki Ibrišimoviću, požeškom osloboditelju.

- Svi znate koliko je fra Luka značajan za povijest našega grada. Zvono je bilo ukradeno i dugo ga nije bilo, a sada, zahvaljujući Hrvatskoj paneuropskoj uniji koja je platila restauraciju zvona, vraćamo ga na njegovo mjesto. Nadam se da će zvono još dugo zvoniti za sve putnike namjernike i prolaznike koji će proći ovom stazom na putu do Sokolovca i sjetiti se našeg Luka – rekla je Vesna Vlašić, predsjednica Matice hrvatske Ogranka Požega.

Ispred Hrvatske paneuropske unije svoje zadovoljstvo restauracijom i povratkom fra Lukina zvona izrazio je Pavle Bucić, predsjednik požeškog ogranka, ističući kako je upravo ovaj čin pokazatelj zalaganja za europsku Požegu. Jer, kako kaže Bucić, Požega se odmah po oslobođenju od turske okupacije priklonila europskom zapadu, zahvaljujući ponajprije fra Luki Ibrišimoviću i franjevcima.


- Požeški ogranak Hrvatske paneuropske unije ističe europejstvo naše Požege kroz njezinu povijest pa sve do danas, dok požeški ogranaka Matice hrvatske kreira to europejstvo. Matica njeguje, čuva i razvija hrvatski identitet, a Paneuropska unija iznosi i podcrtava europski identitet naše Požege – rekao je Bucić.


Program obilježavanja upotpunili su učenici požeške Gimnazije prigodnim tekstovima i crticama iz života slavnoga fra Luke, a zvono je blagoslovio fra Mijo Hrman. Povratak fra Lukina zvona organiziran je u sklopu Dana Matice hrvatske i Dana grada Požege.

izvor: www.pozega.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI