O.Š. Julija Kempfa obilježila ¨Dan ružičastih majica¨ i ¨Tjedan psihologije¨

Učenici i nastavnici O.Š. Julije Kempfa obilježili "Dan ružičastih majica"
(FOTO: M.M.)

22.02.2017. | M.M
Pregleda: 6576

Osnovna škola Julija Kempfa danas je obilježila "Dan ružičastih majica". To je dan koji se u cijelom svijetu obilježava kao znak protesta protiv vršnjačkog nasilja. O važnosti ove teme dovoljno govori i činjenica da je Hrvatski Sabor prošli tjedan taj dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

"Današnji dan u našoj školi je značajan iz više razloga, a prvi je razlog je taj što je "Dan ružičastih majica", drugi razlog je taj što današnjim radionicama obilježavamo i tjedan psihologije koji se po deseti puta obilježava u Hrvatskoj.

"Dan ružičastih majica" je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja odnosno zlostavljanja i to je tema koja je danas vrlo prisutna u školama i izvan škola. Ovakvom inicijativom nastoji se podići svijest javnosti o tome da na takvu vrstu nasilja reagiramo, da naučimo djecu da reagiraju jer nisu svi zlostavljači i nisu svi žrtve, puno njih je promatrača, zapravo je takvih najviše." - rekla nam je Silvija Crnković psihologinja Osnovne škole Julija Kempfa






"Dan ružičastih majica" je iz razloga jer je u jednoj školi jedan dječak u znak podrške svojoj bolesnoj majci nosio ružičastu majicu te je bio izložen izrugivanju i maltretiranju, a njegovi školske kolege su to riješili tako da su svi počeli nositi ružičaste majice i to je sada poprimilo međunarodnu razinu.

Marija Capek učenica je 6. c razreda Osnovne škole Julija Kempfa i kaže nam kako u njenom razredu nema nasilja te da u školi nije primijetila ali mislim da ima, a najčešći oblici su fizičko i psihičko nasilje.




"Mi dugo godina za redom obilježavamo "Dan ružičastih majica" i jedan smo od najvećih razreda na školi, a samim time to nosi jako puno problema , ne samo kada je u pitanju nasilje nego i tekuće situacije koje trebamo rješavati.

Tako da se mi stalno borimo protiv tih sitnih vrsta nasilja koje u razrednoj nastavi prevladavaju pa nam ovaj "Dan ružičastih majica" dođe kao rezime cjelogodišnjeg rada.

Djeca najlakše osjete kako se osjeti žrtva nasilja ili zlostavljač kada ih stavimo u određenu situaciju i određeni položaj." - rekla nam je učiteljica 3. a razreda Ivana Jukić Matijević




Učenici O.Š. Julija Kempfa danas su prvo igrali igre zajedništva kako bi uočili da je lakše postići nekakav cilj kada rade zajedno, a ne kao pojedinac. Tako su igrali jednu igru gdje su oni sami morali osmisliti kako će oni postići da se netko ispred njih pomake da bi oni prošli, pa je tu bilo lijepih riječi i kreativnih ideja, ali je bilo i nekoliko nepoželjnih ponašanja.




Drugo im je bilo poticanje samopoštovanja gdje su isticali neke njihove pozitivne osobine i vrijednosti , zatim koristili su kartice gdje su učiti duboko disati, ignorirati i snaći se da bi riješili problem.




Za kraj je igra "Cvijet to sam ja" tako što svaki učenik će imati cvijet sa svojim imenom, a ostali učenici će na latice mu pisati njegove pozitivne osobine.











Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI