6. Pokladno jahanje župe Bučje u subotu 25. veljače

Pokladno jahanje u župi Bučje
(FOTO: F.M.)

18.02.2017. | F.M.
Pregleda: 7156

Ovogodišnja tradicionalna etno-turistička manifestacija, 6. pokladno jahanje Župe Bučje , kroz najjužnija graničarska sela Županije požeško-slavonske, Drenovac, Bučje i Zagrađe, održat će se u subotu, 25. veljače. Kroz ovakvo prikazivanje i pokazivanje graničarskih običaja, sudionici Pokladnog jahanja evociraju uspomene na slavne i dične dane ovoga kraja, kada su baje i bajice, sva za vojnu sposobna muška čeljad, branili granicu na Savi između dva svita, dva carstva i dvije kulture i od tada postadoše i sve do danas ostadoše, graničari stari. Ponosni su diljski graničari na svoju povijest, kao i na ne tako davnu prošlost, kada su to isto trebali činiti i u Domovinskom ratu.



Ovogodišnje 6. pokladno jahanje Župe Bučje, započeti će okupljanjem konjanika, kočija i uzvanika u dvorištu OPG Kovačević u Drenovcu, gdje će ih pozdraviti i ugostiti domaćin, gazda Franjo Kovačević, odakle će projahati kroz Drenovac, uz nekoliko zaustavljanja, te nastaviti prema Bučju, a svoj put će završiti kao i svake godine u Zagrađu. Pokladno jahanje Župe Bučje jedno je od najmasovniji u cijeloj Slavoniji, tako da se i ove godine u graničarskom kraju očekuje preko pedeset konjanika, puno zaprega i kočija, te puno uzvanika i gostiju.





Kao i svake godine, sigurno je da će i ove, pendžeri i kapije u Drenovcu, Bučju i Zagrađu biti okićeni veračama, ćilimima i peškirima, a gostoljubivi domaćini ispred svojih kuća dočekat će konjanike, uzvanike i sve putnike namjernike s pokojom čašicom domaće slavonske šljivovice, vinom, kolačima, kobasicama, divenicama i otvorenom graničarskom dušom.

Ovakve manifestacije potrebne su ovim našim zapuštenim i napuštenim ruralnim područjima i obavezno trebaju ući u kalendar Turističke zajednice grada Pleternice kao specifična turistička ponuda. Uz još poneke ovakve revitalizirane sadržaje iz bogate kulturne i tradicijske baštine i uz kvalitetnu prezentaciju tih mogućnosti, područje pleterničkog kraja ima veliku priliku za razvoj kontinentalnog etno-eko turizma. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI