`Ajmo svi u Lihtenštajn!

Župan Alojz Tomašević
(FOTO: 034 Portal)

08.02.2017. | 034 Portal
Pregleda: 9875

Jedan požeški portal objavio je prije nekoliko danazanimljivu, mogli bi reći, čak i pomalo apsurdnu priču o našem županu AlojzuTomaševiću i njegovu radu "na crno" u Lihtenštajnu prije gotovo 30 godina.

Da, dobro ste pročitali, radio je "na crno" jer danas je in(moderno, trendi) tim se hvaliti i razglašavati na sva zvona kako je, danaspolitičar na visokoj funkciji, nekad ilegalno boravio i radio u nekoj stranojdržavi.

Što se tiče iskustava, posla i prijateljstava koje je stekaoi navodi ih u toj priči, svaka čast i divimo se, jer očito je jako dobro radiosvoj posao, čim ga se poslodavci rado sjećaju i nakon 30 godina.


No, kakvu sliku župan može stvoriti pojedinim mladim ljudimakoji ovdje traže i mole za posao? Govori li on da je inozemstvo san snova ilaka zarada bez imalo muke?


Čitajući tekst, normalan bi zaključio da župan gotovo pozivamlade (i sve ostale) da svoju poslovnu sreću okušaju u nekoj drugoj državi.Jer, kako i sam kaže, nakon samo sedam dana postao je šef sale a zaNovogodišnju noć zaradio je 1 500 franaka (što je i dan danas vrtoglav iznos zanaše prilike). Moguće da je u tim vremenima konobarski posao kojim se županbavio tako i funkcionirao, no, s obzirom na to da mi gotovo svakodnevno primamopriče iz inozemstva (koje su sve, samo ne bajkovite kao ova), možemo zaključitida takav sistem poslovanja više ne funkcionira.

Naši su se ljudi u Njemačku, Austriju, Švicarsku i ostalezemlje počeli masovno odseljavati tamo negdje 2008. godine kada je ovafinancijska kriza i počela, stoga smo imali priliku pisati, čitati i čuti mnogaiskustva stečena u stranim zemljama. Neka su mučna, teška i pomalo zastrašujuća,druga su realna i očekujuća, no, još nam nitko nije rekao, niti smo gdje čuliili pročitali, da se za samo sedam dana u jednom hotelu može postati šef sale.

Naprotiv, čitamo kako se negdje radnici izrabljuju zaminimalac, rade svaki dan, uključujući i velike državne praznike i blagdane,kući ne dolaze po šest mjeseci i godinu dana...

Nema pogovora da je ovo županovo iskustvo doista bajkovito imnogi gastarbajteri bi mu pozavidjeli na takvoj sreći.

Je li u skladu s politikom HDZ-a, koja se trudi zadržatimlade u Hrvatskoj, promovirati ovakve priče u kojima se praktički poziva ljudena rad u inozemstvu? Što bi na ovo sve imala reći predsjednica RH Kolinda, kojase također zalaže za ostanak mladih u RH? Ne znamo jer nam se nije uspjelajaviti na telefon.

Da zaključimo, dragi čitatelji, mladi u potražnji posla,znajte da medalja uvijek ima dvije strane i da nikome nije lako otići iz svojekuće u nepoznatu zemlju s nepoznatim ljudima i još manje poznatim jezikom. Akad se i udomaćiš u toj stranoj zemlji, nađeš posao, naučiš jezik, onda shvatišda si u toj zemlji sam, da to nije tvoj dom i da si tamo uvijek gost. Ako sejednom i odlučiš vratiti, najsigurnije bi bilo tek onda kada si ovdje osigurašnekakvu političku funkciju jer je to očito jedini način da se u ovoj državilijepo i dostojno živi, baš kao što je i naš župan napravio.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI