¨Brisel je definicija multikulturalnog grada te je nemoguće osjećati se kao stranac¨

Mateja u Bruxellesu
(FOTO: Iz osobne kolekcije)

29.01.2017. | M.B./I.A.
Pregleda: 10110

Mateja ima 25godina, studentica je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a trenutno se nalazi uBelgiji gdje obavlja praksu u Microsoftu.

U Belgiju je otišla preko međunarodne studentskeorganizacije Aiesec koja pruža mogućnost obavljanja prakse u čak 126 zemalja.Prijava je moguća tijekom studiranja i nakon završetka studija. "Ono što jemene motiviralo na prijavu je želja za radom u struci u internacionalnomokruženju, a upravo to Aiesec omogućava. Smatram da je ovo izvrsna prilika zarazvijanjem stručnih vještina"- priča Mateja. Kao nedostatak u hrvatskomobrazovnom sustavu smatra manjak mogućnosti obavljanja prakse studentima kakobi usavršili vještine, kako kaže previše je fokus stavljen na usvajanjeteorije.




"Praksu obavljam u Microsoftu u Belgiji, Bruxelles.U odjelu Marketinga i Prodaje kao Business Development Analyst. Sva poslovnakomunikacija se odvija na engleskom jeziku. Radno vrijeme je fleksibilno initko vam neće prigovoriti zakasnite li sat vremena, sve dok obavljate zadatkekoji su vam dodjeljeni. Na početku obavljanja prakse svaki praktikant dobijetočno definiran opis posla i što se od njega očekuje.


Svaki praktikant ima svogmenadžera za obučavanje, a ujedno i pomaže prilikom obavljanja dnevnihaktivnosti. Dva puta tjedno organizirani su online treninzi za sve zaposlenike,i na taj način stalno ste u procesu učenja i usvajanja novih znanja. UMicrosoftu proces usvajanja novih vještina i znanja nikad ne staje i to je onosto mi se posebno sviđa. Najviše me se dojmilo dinamično okruženje i timski duhkoji vlada u uredu"- ispričala je Mateja.

Obavljanje prakse preko Aiesca, uglavnom studentibiraju iz dva razloga, stjecanje internacionalnog iskustva u svojoj struci teproputovati što je više moguće. "Bruxelles je odlično geografski lociran i dobroprometno povezan sa svim europskim gradovima te je moguće jeftino putovatiraznim destinacijama. Povratna karta vlakom do bilo kojeg drugog grada uBelgiji iznosi 10 eura, a povratna karta autobusom do Pariza ili do Amsterdamaje oko 20 eura, kao i povratni let do Berlina, Dublina ili Madrida"- pričaMateja.



Praktikanti koji preko Aieseca obavljaju praksu uMicrosoftu su iz Rumunjske, Mađarske, Bugarske, Srbije, Slovačke, Španjolske, Poljske,te sam tako imala mogućnost steći prijatelje iz cijele Europe i pobližeupoznati drugu kulturu i običaje" – kaže Mateja. Za belgijance kaže da su dosta"hladniji" narod i rezerviraniji u svakodnevnim odnosima, za stjecanje prijateljstvaje potrebno puno više vremena nego u Hrvatskoj.

"Također nemaju naviku ispijanja kave, dok je u Hrvatskoj ispijanje kave sastavni diosvakodnevnog života. Ono što je nama kava njima je piva, ovdje se piva pije iujutro i po danu i navečer, najpoznatija pivnica u centru ima preko 2.000 vrstapiva"- priča Mateja.

"Službeno radno vrijeme je od 9 do 17h. Moj radnidan prvo započinje sa kavom. Microsoft ima politiku "Open Office" tako da nitkonema svoje radno mjesto već svatko može sjesti gdje hoće, za radni stol ili se"zavaliti" u fotelju i obavljati svoje dnevne zadatke.

Atmosfera koja vlada u Microsoftu je pozitivna iopuštena, nitko ne gleda koliko ste vemena na pauzi"- kaže Matea. Trenutni hobijoj je učenje njemačkog i francuskog jezika, dva puta tjedno ide na tečaj.

"Svakako bih preporučila mladim ljudima da se odvažena odlazak na stručno usavršavanje ili studij u inozemstvu. Sve što je potrebnoje imati ambiciju za uspjehom i fokusirati se upravo na ono sto želite. Nijelako pobjediti strah od promjene, pobjeći iz svoje "komfor zone" i odlučiti sena odlazak u zemlju u kojoj nikoga ne poznajete, u kojoj se moratesporazumijevati na jeziku koji vam nije materinji, te ste prepušteni sami sebi, ali upravo iz takvih situacija moguće je steći neprocjenjivo iskustvo" –poručuje Mateja za kraj.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI