Blagoslov redakcije 034 Portala

FOTO: A.M.

05.01.2017. | I.V.
Pregleda: 6352

Iako je danas uobičajeno da blagoslov obitelji započne već na Stjepandan i završi do Bogojavljenja, u ranijim je vremenima blagoslov kuća tek započinjao na Tri kralja, ili uoči toga blagdana, ali svakako poslije blagoslova vode. Tako bi se uoči Bogojavljenja ili na sam dan svečano blagoslovila voda (po čemu se i blagdan nazivao Vodokršće), a potom bi vjernici nosili kućama u bocama blagoslovljenu vodu i njome tijekom godine, posebno uz neke veće blagdane, škropili kuću, staje, dvorište i cjelokupno imanje.

Osim što bi sami vjernici blagoslivljali svoja imanja, i svećenik bi svečano dolazio blagosloviti kuće, i to u pratnji nekoliko ministranata i jednog odraslog vjernika – tzv. tutora. Blagoslov kuća bi trajao danima, gdje je veća župa i tjednima, a kao takav bio je prilika i da se svećenik bolje upozna sa životnim prilikama svojih vjernika, te je u tom smislu imao iznimnu pastoralnu vrijednost.

Tako smo i mi danas u redakciji dočekali svećenika koji je blagoslovio prostor naše redakcije u nadi za mirnu i poslovno-uspješnu 2017. godinu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI