Prisjećanje na žrtvu i herojstvo

25.godišnjica akcije ALFA
(FOTO: Pakrački list)

29.12.2016. | M.B./Pakrački list
Pregleda: 6017

Čitanjem imena svih poginulih, zarobljenih i ranjenih pripadnika HV-a i MUP-a te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima u Kragujskom putu, Gavrinici u Pakracu i Šeovici jučer je obilježena 25. godišnjica stradavanja hrvatskih branitelja i civila tijekom redarstvene akcije "Alfa” koja je provedena od 24. do 29. prosinca 1991. godine kada su oslobođena područja Dereze, Kusonja, Šeovice i Japage te privremeno oslobođeni pakrački vinogradi. U akciji "Alfa” od 24. do 29. prosinca poginulo je 24 branitelja, 12 ih je zarobljeno i naknadno ubijeno, a 61 je ranjen. Živote je izgubilo i nekoliko civila.



Akcije se prisjetio Stipo Hodak, tadašnji zapovjednik 3. satnije 76. bataljuna koji je i sam teško ranjen, rekavši kako su na današnji dan prije 25 godina tijekom jutarnjeg artiljerijskog napada na glavnom križanju u Šeovici ranjena čak 34 branitelja, a osim branitelja s našeg područja tog dana je stiglo i više od sto policajaca iz Virovitice.





Po prvi puta obilježavanju ove visoke obljetnice prisustvovali su i pripadnici 104. brigade iz Varaždina koje je, kao i članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te sudionike same akcije, pozdravila pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević rekavši kako trebamo biti ponosni na ljude koji su imali ideale od kojih nisu odstupili i obranili ne samo naš grad nego našu državu. Upravo zbog toga, kako je istaknula Blažević, ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu koja treba biti zapisana, a povijest trebaju tumačiti branitelji. Dodala je kako će Pakrac uvijek čuvati sjećanje na sve koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, posebno one koji su bili na našem bojištu, a jedan od trajnih spomena na njihovu žrtvu je i skorašnja izgradnja spomen obilježja poginulim braniteljima na gradskom pakračkom trgu te prihvatila inicijativu da se jedna pakračka ulica nazove po 104. varaždinskoj brigadi.

Okupljenim braniteljima obratio se i Marijan Cingula, varaždinski vijećnik i tadašnji pomoćnik zapovjednika 104. brigade, rekavši kako nitko od branitelja nije išao u borbu za Hrvatsku da netko kasnije ima pravo pljačkati i bogatiti se i nitko zbog sudjelovanja u ratu nema pravo iskorištavati domovinu u miru. Dodao je da je heroj svatko tko je časno obavio svoju dužnost.



Obilježavanje akcije nastavlja se i sutra u pakračkim vinogradima gdje će na spomen obilježju biti odana počast Marijanu Kulhaviju Foki i šestorici Bjelovarčana.

izvor: www.pakrackilist.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI