Volonteri iz sedam europskih država u Latinovcu

"Mala zajednica, velika raznolikost"
(FOTO: M.B.)

24.11.2016. | Mateja Barukčić
Pregleda: 3992

U Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljenje projekt "Mala zajednica, velika raznolikost" u kojem sudjeluje 14 volontera iz sedam europskih zemalja. Projekt je baziran u Latinovcu, a mladi su se s danas s njim imali priliku upoznati, kao ičuti iskustva i priče volontera koji su trenutno ovdje u sklopu projekta.



"Projekt europske volonterske službe u okvirukojeg imamo 14 volontera iz sedam zemalja i to su volonteri koji kod nas dolazei daju neki svoj doprinos zajednici. Ono što najviše radimo je pomoć uzajednici budući da imamo dosta starijeg stanovništva na našem području. Najvišepomažemo u sezonskim poslovima, kao na primjer u slaganju drva, pripremi hraneza životinje, košnji trave i sl. S djecom radimo s područja općine Čaglin,najviše s OŠ Stjepana Radića. Jedna od dodatnih aktivnosti koje radimo jepromocija mobilnosti mladih, te na ovaj način želimo prenijeti mladima na našempodručju da se mogu uključiti u programe ne samo europske volonterske službe,nego i u brojne druge programe budući da su svi troškovi pokriveni, mladi sesamo trebaju odlučiti na ovakav korak. Tako mogu steći neka nova iskustva",rekla je Danijela Berek, voditeljica projekta "Mala zajednica, velikaraznolikost" u Latinovcu.





Mladi volonteri dolaze izTurske, Poljske, Litve, Latvije, Španjolske, Portugala i Rumunjske te kažu kakoim jezik nije barijera jer se mogu sporazumjeti na engleskom, a i uvijek jenetko od voditelja projekta uz njih da im pomogne pri prijevodu. Oni sustudenti, neki su zaposleni, neki su tek završili srednju školu te na ovajnačin žele odlučiti u kojem smjeru će dalje ići.



Tako su se u Latinovcunašli Anna iz Latvije, Dario iz Španjolske i Natalia iz Poljske. Anna kaže daje oduševljena Hrvatskom i ljudima koje je ovdje upoznala te da nikada nijebila na sličnom mjestu jer dolazi iz glavnog grada Latvije, Rige, gdje je, kakokaže, život vrlo brz i užurban te nekad od svega toga sivila ne može vidjetiljepote svoga grada. Kaže da ju boravak ovdje opušta i smiruje. Dario i Nataliadolaze iz manjih gradova u Španjolskoj i Poljskoj i kažu kako ih naš gradpomalo podsjeća na mjesta odakle su, no da ipak ima mnogo razlike koja jeneprocjenjiva, kao ovaj čisti zrak i predivan pogled na prirodu. Svim trojimavolonterima ovo je prvi put da sudjeluju u ovakvom projektu te kažu kako nakonprojekta ostaju prijatelji te se druže putem socijalnih mreža gdje razmjenjujusvoja iskustva, fotografije i priče.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI