Otvorena izložba akademske kiparice Tatjane Kostanjević

Izložba Tatjane Kostanjević
(FOTO: Grad Požega)

11.11.2016. | M.B./Grad Požega
Pregleda: 3988

U Galeriji Ciraki sinoć je otvorena izložba akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Njezine "Držačice ugleda" novi su višenamjenski dizajnerski proizvod. One su prvenstveno držači knjiga i kataloga, ali mogu pridržavati diplome i priznanja, pa su stoga nazvane držačicama ugleda. Skulpture Tatjane Kostanjević odlikuju se životnošću, gipkošću, pokretnošću i elegancijom neovisno da li se radi o portretima u bronci, figurama, medaljama, sakralnoj ili grobljanskoj skulpturi.



- Skulpture koje izlažem zadržale su naziv Terpsihore iz vremena kada sam istraživala pokret u skulpturi, premda se ciklus razvio u drugom smjeru. Radi se o skulpturama sedamdesetak centimetara visine, odlivene u broncu, a nastale su kao razmišljanje o urbanim skulpturama velikih dimenzija, kao interaktivne, zanimljive, vesele skulpture koje se samo ozbiljno zovu – Terpsihore. Ciklus skulptura u bronci koji izlažem nadopunjen je novim skulpturama ili bolje objektima, ovog puta plošnim, izrađenim od plastificiranog metala kao nastavak Terpsihora i nastavak promišljanja o interijeru, ali i eksterijeru. Nazvane su držačima ugleda. Jednako tretirajući urbanu skulpturu velikih dimenzija i galerijsku skulpturu odnosno skulpturu za interijere, nastao je tako čitav niz vitkih formi koje graniče s prostornim crtežom. One su pročišćeni ritam unutar prostora – kaže Tatjana Kostanjević.


Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović. - Lijepu je kada imate priliku susresti osobu koja Požegu doživljava s puno ljubavi i koja je u Požegi već ostavila veliki trag kroz svoje radove, ali i s novim vizijama i idejama o našem gradu dobivate nove motive. U jednom spontanom razgovoru s Tatjanom uočio sam puno motiva da ovaj naš grad na kulturnom planu osvijesti i da nam otvori neke vizure sa svojim radovima. Uz zahvalnost za sve ono što je do sada napravila pozivam je da isto tako hrabro nastavi promišljati i dalje – poručio je gradonačelnik Neferović.




Tatjana Kostanjević rođena je u Rijeci, dok je kiparstvo diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim umjetničkim radom predstavila se na četrdesetak samostalnih izložbi te je isto toliko njezinih skulptura postavljeno na javne površine. Živi i radi u Požegi. Grad Opatija izdao je monografiju Tatjane Kostanjević 2005.godine, a za doprinos u kulturi dodijeljena joj je 2010. godine nagrada Grada Požege..


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI