Vladi Zecu i njegovoj supruzi Đurđici po dvije i pol godine zatvora, bivšem načelniku Općine Velika dvije godine

Josip Perić, bivši načelnik općine Velika
(FOTO: Jutarnji.hr)

10.11.2016. | M.B./Jutarnji.hr
Pregleda: 17268

Zbog štete u iznosu od 6,9 milijuna kuna koju su nanijeli Općini Velika urazdoblju od 2002. do 2006. na zatvorske kazne nepravomoćno su osuđeni bivšiopćinski načelnik JosipPerić, nekadašnji predsjednik Uprave tvrtke Kamen Ingrad Vlado Zec i njegova supruga Đurđica Zec koja je bila članica uprave ove,u međuvremenu likvidirane, tvrtke.

Pod predsjedanjem suca ZvonkaVekića, sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku Periću je dosudilo dvije godinezatvora, a supružnicima Zec po dvije i pol godine. Perića se teretilo da jeizdavanjem općinskih mjenica i zadužnica u korist Kamen Ingrada ovoj tvrtkidonio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 6,9 milijuna kuna, za koliko je sdruge strane oštećena Općina.

Kamen Ingrad je, naime, izdane mjenice eskontirao i unovčio, kako bipokrili svoje nagomilane dugove, a s obzirom da je tvrtka bila nelikvidna iprezadužena. Perić se na sudu branio da je mjenice i zadužnice izdavao ufunkciji razvoja općine te da su odgovorne osobe Kamen Ingrada zlorabilenjegovo povjerenje te bez njegova znanja promijenile svrhu i iste mjeniceeskontirale. Sud je takvu obranu odbacio kao nevjerodostojnu obrazloživši da tonije bila "lakomislenost, nego namjera da se Kamen Ingradu omogući nepripadnakorist."


Sudac je dodao i da je Perić na sebe uzeo ovlasti Općinskog poglavarstvakoje te odluke nije potvrdilo, a moralo je. Nisu prihvaćene ni obranesupružnika Zec, pri čemu se Vlado Zec branio da ništa nije znao već da su točinile druge osobe. Tu tvrdnju sud je odbacio kao potpuno nevjerodostojnu sobzirom da je on bio predsjednik Uprave i većinski vlasnik tvrtke.


- Imao je motiv za nastavak poslovanja po svaku cijenu pa i pribavljanjemsredstava na inkriminirani način. Neuvjerljiva je i njegova tvrdnja da kaopredsjednik uprave nije znao za nelikvidnost i prezaduženost društva i načinekako se pribavljaju sredstva za njegovo poslovanje, rekao je sudac Vekić.

Isto tako, nije prihvaćena tvrdnja Đurđice Zec da su temelj za mjenice biliugovori o izvođenju radova s općinom Velika te da su mjenice izdavane kako bise kupio građevinski materijal.

- Njezina obrana usmjerena je na pokušaj otklanjanje krivnje sasupruga i sebe, zaključio je sudac.

Supružnici Zec, inače, nisu se pojavili na izricanju presude, za razliku odPerića koji je to stoički podnio.

izvor: www.jutarnji.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI