Zašto trebamo piti čaj od kadulje?

Ilustracija
(FOTO: Ilustracija)

06.11.2016. | 034Portal/Pleter Portal
Pregleda: 4627

Kadulja krije brojna ljekovita svojstva. Ima stimulativno, diuretsko i protuupalno djelovanje. Istraživanja su pokazala da je dobra za osobe s preniskom tjelesnom težinom jer može pospješiti apetit. Također, kadulja ima antioksidacijsko i antimikrobno djelovanje. Upravo zbog ovih karakteristika, čaj od kadulje treba postati dio svakodnevne prehrane.

Antioksidacijsko djelovanje

Antioksidanti čiste tijelo od slobodnih radikala i drugih ekoloških toksina, poput dima i pesticida. Antioksidanti sprječavaju slobodne radikale da napadaju tjelesne stanice i na taj način sudjeluju u prevenciji bolesti srca i raka, ali i prijevremenih znakova starenja.


Brojna istraživanja, provedena na temu kadulje, su pokazala da ona ima odlično antioksidacijsko djelovanje i da u njemu možemo uživati konzumacijom čaja od kadulje.


Utjecaj na dijabetes

Kadulja je jedna od biljaka koja se smatra korisnima za dijabetičare. Jedno istraživanje je pokazalo da kadulja može pomoći u prevenciji dijabetesa, druga istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od naglih promjena u razini šećera u krvi.

Kada su znanstvenici testirali kadulju na dijabetičarima, ustanovili su da čaj od kadulje može biti koristan dodatak prehrani, upravo zbog njegove sposobnosti da regulira razinu šećera u krvi.

Dodatne pogodnosti

Čaj od kadulje se duže vrijeme koristi za ublažavanje i liječenje groznice i prehlade, upale grla, glavobolje i probavnih smetnji. Postoje dokazi koji upućuju da ispiranje usne šupljine čajem od kadulje smanjuje rizik od nastanka bolesti desni i infekcija nakon vađenja zubi.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI