Održana radionica na temu energetske obnove višestambenih zgrada

radionica u Gospodarskoj komori
(FOTO: Grad Požega)

05.11.2016. | 034portal/Grad Požega
Pregleda: 3381

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore jučer je održana radionica pod nazivom "Vodič za prijavitelje na objavljeni javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada".  

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uputio je javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada putem kojega će se moći dobiti značajna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

Da bi ostvarili pravo na sufinanciranje, upravitelji zgrada odnosno ovlašteni predstavnici stanara morat će u sklopu natječajne dokumentacije priložiti više različitih dokumenata te se striktno pridržavati svih propisanih procedura.


- Tvrtka Komunalac je, između ostaloga, i upravitelj stambenih zgrada, a trenutno na upravljanju imamo 107 višestambenih zgrada. Možemo reći da smo do prošle godine uspješno privelu kraju energetsku obnovu tri stambene zgrade, jednu u Čaglinu i dvije u Pleternici. Žao nam je da nismo imali priliku proći tu proceduru s nijednom zgradom u Požegi te se nadam da ćemo sada krenuti s tim – rekao je Anto Bekić, direktor tvrtke "Komunalac" Požega.


Kroz ovu se aktivnost Fonda mogu financirati programi energetske obnove za stambene zgrade, uključujući energetske preglede, energetsko certificiranje, izraduprojektne dokumentacije, sklapanje ugovora o energetskom učinku te financiranje ulaganja poput zamjene starih prozora novima, zadovoljavanje minimalnih zahtjeva u pogledu termalne izolacije, rekonstrukcije sustava za grijanje ili hlađenje, uvođenja razdjelnika topline, ugradnje svodova za termostat, ugradnja toplinskih pumpi itd. U okviru ovog specifičnog cilja očekuje se smanjenje potrošnje energije za hlađenje, odnosno grijanje obnovljivih zgrada za 70% čime će se postići godišnja ušteda od oko 40 GWh.

Budžet prvog poziva dostupan prijaviteljima je 147.440.000 kuna, a projekti obnove će biti sufinancirani sa 60%, neovisno o lokaciji, uz ograničenje maksimalnog iznosa poticaja na 13 milijuna kuna po projektu. U sklopu Poziva će se sufinancirati sve aktivnosti i mjere predviđene programom, a kako bi program i dalje nastavio s uspješnom provedbom, Fond će svim zainteresiranim zgradama pružiti direktnu podršku, odnosno pomoći oko prijave i praćenja projekta u smislu savjetovanja i osiguravanja svih potrebnih informacija. Natječaj je otvoren od 17. listopada 2016. do 16. siječnja 2017. godine.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI