GD Crvenog križa Požega: ¨Zadovoljni smo odazivom¨

Darivanje krvi
(FOTO: T.M.)

04.11.2016. | T.M.
Pregleda: 5048

Gradsko društvo Crvenog križa Požega u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organiziralo je akciju dobrovoljnog darivanja krvi koja traje od srijede pa do danas do 18 sati u njihovim prostorijama (Osječka 12). U prva dva dana ovom nesebičnom činu pristupilo je 272 potencijalna darivatelja, a krv ih je darivalo 237.



- Zadovoljni smo odazivom. Djelujemo na području tri grada i pet općina i s obzirom na broj stanovnika to je jako dobar prosjek. Dok se darivanje krvi vršilo na OŽB Požega, norma je bila sto doza krvi mjesečno, a mi imamo prosječno 300 darivanja mjesečno. Krv ne mogu dati osobe koje su primjerice prehlađene ili su unazad dva tjedna pile antibiotike. Jučer nam je došlo dosta punoljetnih srednjoškolaca, a darivatelji ne smiju imati težinu ispod 55 kilograma tako da i iz tog razloga neki od njih nisu ispunili uvjete - rekao je ravnatelj GD crveni križ Požega, Miroslav Zelenika, koji je također redoviti darivatelj krvi i nedavno je primio zahvalnicu za 50. darivanje krvi.





Najrjeđa krvna grupa je AB negativna kojih je sedam posto, kaže i tih zaliha uvijek imaju najmanje. Krvnu grupu 0 mogu primiti sve krvne grupe, ali 0 može primiti samo od nule.

- Ovo mi je 33. put da darujem krv, a krvna sam grupa B+. Blagoslov je pomagati, a i u svakom slučaju bolje je pomoći nekome nego da trebate pomoć, ne samo u darivanju krvi, nego i općenito u životu. Meni sva sreća do sada još nije bila potrebna transfuzija krvi - rekao je darivatelj Drago Jurčević.



U 18. akcija od siječnja do kraja listopada 2016.godine prikupljeno je 1989 doza krvi.  Po prvi put krv je darovalo 152 darovatelja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI