HPD Gojzerica i HPD Strmac Nova Gradiška na zajedničkom izletu na Srednji Velebit

HPD Gojzerica
(FOTO: HPD Gojzerica)

2.5.2024. | 10:10 | Dalibor Rajić
Pregleda: 724

Dva prijateljska društva HPD Strmac Nova Gradiška i HPD Gojzerica Požega, zajedno su isplanirala i organizirala planinarski izlet na Srednji Velebit. Još krajem prošle godine dogovorili su dva zajednička izleta, od koji je jedan na Srednji Velebit a drugi na Dinaru. Jedan izlet organizira vodič iz jednog društva, dok drugi iz drugog. Ovom suradnjom dobili su veći izbor izleta, bolju popunjenost, lakšu organizaciju te širenje poznanstava među vodičima i planinarima međusobno. Ovaj izlet organizirao je i vodio Krunoslav Malenica, licencirani vodič HPS-a i predsjednik novogradiškog društva, dok idući pod vodstvom vodiča iz požeškog društva uskoro slijedi.Zajednička avantura je počela rano ujutro u subotu 27.travnja 2024. godine, kada je grupa planinara iz Požege krenula prema Novoj Gradišci, kako bi se susreli s planinarima iz HPD Strmca te zajedno krenuli na put. Nakon četiri sata vožnje stigli su do Baških Oštarija, a zatim i do obližnjeg planinskog prijevoja Ravni Dabar. S ovog mjesta na Srednjem Velebitu krenuli su planinariti, dok ih je vjetar lagano šibao i poticao na hodnju. 

Što reći o ovoj prekrasnoj planini, urezanoj u gene svih Hrvata?!! Velebit je najveća hrvatska planina, ukupne dužine od 145 kilometara, a u njegovom središnjem dijelu nalazi se Park prirode Velebit. Ovo je najveće zaštićeno područje površinom u Republici Hrvatskoj, površine 2.274 kvadratnih kilometra. Vrhovi i hrbat srednjeg Velebita puni su prostranih livada s kojih se pružaju prekrasni vidici na Jadransko more, otok Pag i Liku u zaleđu. Vrh Visibaba 1160 mnv bio je prvi od tri vrha, na koji su se taj dan popeli naši planinari. Nakon sat vremena stigli su i na Prikinuto brdo 1265 mnv, a nakon još sat i pol hoda na Budakovo brdo 1318 mnv. Staza je bila ugodna za planinarenje, većinom travnata i kamenita, ali ne previše strma. Vratili su se kružnom stazom do prijevoja Ravni Dabar i jednim dijelom hodali Premužićevom stazom, uživajući u pogledu na more i otok Pag. Na povratku u Baške Oštarije, stali su na Oštarijskom sedlu (927 m), gdje je poznati vidikovac i Kubus, spomenik gradnji ceste Karlobag - Gospić preko Velebita (1844.-1850.). Kasno popodne stigli su u Kamp Velebit, gdje su večerali i smjestili se u različite paviljone, od kojih su neki bili napravljeni od velikih vinskih bačava u obliku hobit kućica.Umorni brzo su usnuli, kako bi bili spremni za nove avanture.Idućeg jutra planinari su krenuli vozilima do obližnjeg restorana Baške Oštarije, gdje su ostavili vozila i krenuli pješice. Nakon kraćeg hoda šumskim putem nastavili su strmo kroz šumu, penjući se po stijenama sve do vrha Grabar 1270 mnv. Nakon toga slijedilo je spuštanje, pa ponovno penjanje na još jedan stjenoviti vrh, Kuk od Pećice 1266 mnv. Nakon kraćeg odmora na jednoj planinskoj livadi popeli su se i na vrh Kiza 1278 mnv, visoku i strmu stijenu s koje se pruža prekrasan pogled na more i obližnje otoke te prostranstva veličanstvenog Velebita i Like. Nakon svega vratili su se do restorana Baške Oštarije, gdje su zajedno ručali i kratko se odmorili od svih napora na ovoj dvodnevnoj avanturi. Za oproštaj vodič ovog izleta Krunoslav Malenica zaželio im je sretan put, uz želju da se ponovno sretnu na ovoj ili nekoj drugoj planini. Planinari nisu ostali dužni, zahvalivši mu za izvrsno organiziran izlet i stečena nova iskustva. 

Do iduće zgode i nezgode!
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI