¨U prosjeku slijepe i slabovidne osobe više čitaju od osoba dobrog vida¨

Jelena Lešaja
(FOTO: 034Portal)

18.10.2016. | 034Portal
Pregleda: 8328

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je nova usluga Hrvatske knjižnice za slijepe - "E-knjiga za slijepe". To je digitalna knjižnica - fond zvučnih knjiga Hrvatske knjižnice za slijepe dostupan putem interneta. Usluga je namijenjena svima koji iz nekog razloga ne mogu čitati standardni tisak.



- Ova usluga korisnicima omogućava preuzimanje naše zvučne građe bez obzira gdje se nalaze. Nisu vezani za radno vrijeme knjižnice niti za mjesto. Zvučne knjige su u digitalnom obliku i mogu pomoći učenicima, a namijenjene su svim korisnicima Hrvatske knjižnice za slijepe, osobama koje iz nekog razloga ne čitaju standardni tisak - rekla je  Jelena Lešaja, voditeljica Posudbenog odjela u Hrvatskoj knjižnici za slijepe.





Jezgra Hrvatske knjižnice za slijepe, kaže, su oduvijek bile slijepe i slabovidne osobe, a u zadnje vrijeme njihova korisnička populacija se proširila i na djecu koja ne čitaju standardni tisak i  ljude koji zbog motoričkih sposobnosti ne mogu držati knjigu u ruci.

- Naš fond je oko tri tisuće zvučnih knjiga. Imamo produkciju godišnje oko 150 novih naslova. Proizvodimo i knjige na brajici, a ova opcija je u svijetu jedan standard koji smo prenijeli u Hrvatsku - dodala je Jelena Lešaja

Korisnici trebaju ispuniti pristupnicu koja se nalazi na stranicama Hrvatske knjižnice za gluhe (www.hkzasl.hr) i uz svako učlanjenje potrebna je  specijalistička dokumentacija iz koje se vidi da osoba ne može čitati standardni tisak. Cijena godišnje članarine je 50 kuna, s tim da su učenici, studenti i osobe slabog imovinskog stanja oslobođene od plaćanja.



-  Imamo oko tri tisuće evidentiranih članova, ali to nije realno stanje. Unutar godinu dana kod nas aktivno 1500 članova posuđuje knjige, a jedna četvrtina je prešla na ovu uslugu internetskog preuzimanja. Naš korisnik u prosjeku posudi 6.4 naslova, tako da slijepi puno više "čitaju knjige" nego ostali - rekla je Jelena Lešaja. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI