U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske izdana je nova kovanica od 25 kuna

Nova kovanica od 25 kuna
(FOTO: HNB)

08.10.2016. | 034portal/HNB
Pregleda: 5409

U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., Hrvatska narodna banka pustila je 7. listopada o. g. u optjecaj novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna.  Kao najuspješnije rješenje za izgled nove prigodne kovanice od 25 kuna Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske odabrala je na sjednici održanoj 1. rujna 2016. probni otkov pod rednim brojem 1.

Komisija je ovu odluku donijela uzevši u obzir i rezultate ankete u kojoj su građani birali prijedlog otkova koji smatraju najboljim. Tako se 50% sudionika ankete izjasnilo za prijedlog probnog otkova broj 1, 28% za prijedlog broj 2 i 22% za prijedlog broj 3. Hrvatski novčarski zavod izradio je, naime, prema likovnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića, tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna. S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu "25-icu", HNB je na svojoj internetskoj stranici 21. srpnja o. g. objavio anketu te pozvao sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim.





U razdoblju do 20. kolovoza 2016. anketi se odazvalo ukupno 10.188 osoba, što je otprilike 0,24% ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. Uzimajući u obzir da se prošle godine anketi Europske središnje banke za odabir dizajna kovanice iskovane u čast 30 godina zastave Europske unije odazvalo oko 100.000 osoba, što čini otprilike 0,03% stanovnika EU-a, odaziv javnosti može se smatrati vrlo visokim. Iz komentara gotovo 9% sudionika ankete zamjetljivo je pozitivno iznenađenje javnosti zbog uključivanja šire javnosti u odabir motiva za ovu kovanicu.


Svoje mišljenje izrazili su, osim stanovnika Republike Hrvatske, i građani Hrvatske koji žive u inozemstvu, kao i turisti koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ankete, a iz komentara može se iščitati da su se javljali sudionici svake starosne dobi.

Nova optjecajna kovanica od 25 kuna, otkovana u Hrvatskom novčarskom zavodu, bit će izdana u količini od 50.000 komada i može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci.

Dosad je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI