U Požegi otvoren prvi poludnevni boravak

Legosi u centru
(FOTO: Wikipedia)

07.10.2016. | 034 Portal
Pregleda: 5861

Djeca s područja pet slavonskih gradova od ove školske godine dobila su priliku uključiti se u poludnevni boravak u školi. Uz Slatinu, Vinkovce, Slavonski Brod i Našice, poludnevni boravak organiziran je i u našem gradu u OŠ Dobriše Cesarića.

Projekt naziva "Legosi u centru" pokrenut je od strane Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek koji u svom matičnom gradu organizira poludnevni boravak već treću godinu i bilježi odlične rezultate. Primjer dobre prakse odlučili su, u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, Centrom za socijalnu skrb Vinkovci te OŠ Dobriše Cesarića, prenijeti i u Požegu.

Poludnevni boravak u školi je psihosocijalni tretman koji uključuje preventivni i tretmanski rad s djecom pružajući usluge boravka, stručne psihosocijalne pomoći i odgojno-obrazovnog rada. Glavni cilj je pružiti djeci pomoć u ostvarivanju uspjeha te snalaženja u školskom, vršnjačkom i obiteljskom okruženju.


Kapacitet ovog tretmana je 12 djece udobi od 7 do 14 godina koji su predloženi od strane školske stručne službe. Djeci se nastoji pomoći da kroz razne radionice, vježbe i druženje poboljšaju socijalne vještine, razviju svoje potencijale te steknu samopouzdanje.


OŠ Dobriše Cesarića ustupila je na korištenje izdvojenu učionicu koju koriste samo djeca uključena u poludnevni boravak i koja je njihova mala oaza za učenje, igru i odmor.

U razgovoru s odgajateljicom zaposlenom u poludnevnom boravku doznali smo da je u tretman trenutno uključeno osmero djece, ali je u tijeku uključivanje još četvero čime bi kapacitet bio popunjen. "Osim učenja i raznih radionica koje potiču njihov razvoj, djeci u poludnevnom obravku osiguran je i topli obrok te prijevoz od mjesta prebivališta do mjesta održavanja poludnevnog boravka, čime smo olakšali i djeci i roditeljima.", kaže nam odgajateljica Ines Marijanović, po struci psihologinja, koja se brine da sve potrebe njenih malih korisnika budu prepoznate i zadovoljene.

Za uspješnu provedbu ovog projekta potrebna je uključenost cijele lokalne zajednice, zbog čega organizatori žele upoznati Požežane s ovim uspješnim i hvalevrijednim projektom te pozvati sve zainteresirane da se jave za suradnju, podršku ili donaciju. Kako bi projekt bio uspješan, bit će potrebna i pomoć volontera različitih profila, a vjerujemo da će građani prepoznati mogućnost da svojim vještinama i znanjima unaprijede kvalitetu života djece u našem gradu.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI