¨Nastojimo senzibilizirati učenike da shvate koliko je važna zaštita reproduktivnog zdravlja¨

Dijana Mayer
(FOTO: 034Portal)

05.10.2016. | 034Portal
Pregleda: 10831

Održana je tribina o cijepljenju protiv HPV infekcije za srednjoškolce, danas u Gimnaziji Požega. Organizatori su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.



Liječnica, specijalist epidemiolog i zaposlenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Dijana Mayer ukazala je srednjoškolcima da se do još kraja 2016. godine besplatno protiv HPV-a mogu cijepiti sve osobe oba spola od devet godina starosti.



 
- Idemo od grada do grada i nastojimo senzibilizirati učenike i roditelje kako bi što više mladih shvatilo koliko je važna zaštita reproduktivnog zdravlja. HPV(humani papiloma virus) je spolno prenosiva, zarazna bolest i često bez simptoma. To je i njegova zamka, a vidljivi znaci su pojava šiljatih kondiloma (bradavica) na vanjskim spolnim organima i na analnom području. Opasnosti HPV-a su promjene na sluznici vrata maternice koji se otkrivaju nalazom papa testom. One mogu nestati, ali i prijeći u rak cerviksa - dio je izlaganja Dijane Mayer.




Cijepljenje protiv HPV infekcije djevojčica, djevojaka i mladića, preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma. Cijepljenje ne uklanja rizik, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za cijepljene i necijepljene djevojke i žene.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI