Trener Anić: ¨U ovoj reorganiziranoj ligi i nema izrazitih favorita. Sedam klubova može biti na vrhu.¨

Dario Anić, arhivska fotografija
(FOTO: Josip Marković)

05.10.2016. | 034Portal
Pregleda: 3372

Druga Hrvatska rukometna liga - istok kreće ovaj vikend, u subotu, kada naši rukometaši RK Požega gostuju u Županji. Kako smo ranije već pisali došlo je do reorganizacije lige. Hrvatski rukometni savez je prvu ligu podijelio na dvije, sjever i jug, a drugu ligu na četiri u državi. Do sad su bile tri, a sve je to rađeno zbog smanjenja troškova. Razgovarali smo s trenerom RK Požega, Dariom Anićem o očekivanjima u ovoj sezoni.

- Mnogi klubovi su u teškim financijskim situacijama. Smanjen je teritorij na kojem igramo. Po meni je to dovelo do pada kvalitete lige. Sada imamo deset klubova u ligi, prije ih je bilo 12 pa čak i 14. Osam godina smo bili sudionici 2.HRL- sjever u koja je bila vrlo jaka i kvalitetna. Sada je ostalo sedam kvalitetnih klubova koji su se natjecali u toj nekadašnjoj ligi i popunilo se s tri kluba iz treće lige koji su nešto slabije kvalitete - rekao nam je Dario Anić.

Po njemu, u ovoj reorganiziranoj ligi ove sezone izrazitih favorita možda i nema. Od tih sedam ekipa, kaže, svaka može biti u vrhu.


- Kod nas u klubu je došlo do određenih promjena igračkog kadra. Za klub od ove sezone ne igraju pivot Tomislav Raguž, najbolji prošlogodišnji strijelac Karlo Grgurić i iskusni Ivan Balenović. Oni su bili u prvoj šestorci. Imamo pomlađenu ekipu. Situacija nije bajna, puno igrača nam je otišlo u zadnje tri godine, što zbog obaveza, posla ili fakulteta - dodaje Anić


Kaže kako je dosta igrača iz mlađih uzrasta otilšo ih kluba zbog preseljenja u inozemstvo ili u Zagreb. To se događa, kaže, u cijeloj Slavoniji pa tako to i osjeti RK Požega.

- Teško je svake godine popunjavati igrački kadar, jer svake godine izlazi jedna generacija koja kreće na fakultet, ali to je problem svih manjih sredina. Situacija nije sjajna, ali mi ćemo pokušati ostvariti najbolji mogući rezultat. Raguž, Grgurić i Balenović su iskusni igrači, naši prvotimci i teško će ih biti zamijeniti. Imamo još igrača koji dolaze iz mlađih uzrasta. Sada je generacija 1998. i 1999. veći dio prve ekipe. Zamijenit ćemo ih, ne vjerujem da će to biti odmah tako kvalitetno, ali s vremenom ćemo vidjeti. Malo je teže, ali napravit ćemo najbolje što možemo - najavljuje Anić.

Publika je često bila osmi igrač RK Požege, i trener Anić i ove sezone očekuje podršku naših sugrađana.

- Rukomet je godinama najposjećeniji sport u Požegi, ali posjećenost je i vezana uz rezultat. Naravno da ljudi vole kad se pobjeđuje i kad je dobra atmosfera. Publika je prepoznala određenu kvalitetu i dolaze na naše utakmice, a mi im se odužujemo što boljim pristupom. Volio bih da nastave dolaziti u jednakom broju. Bit će sigurno kvalitetnih utakmica i nadamo se njihovoj podršci koja će nam biti potrebna ove godine - obznanio je Anić.

U prvom kolu, kao što smo već naveli, RK Požega gostuje u Županji.

- Županja je ekipa koja je došla u ligu iz višeg ranga, iz prve lige. Ne znam to se točno događa kod njih. Imaju određenih financijskih problema kao i većina klubova Slavoniji. I oni su pomladili ekipu - rekao je Anić. 

Kaže kako bi se u Slavoniji trebalo više ulagati u sport. Teško je stvoriti sportaša, jer kaže kako se to stvara godinama i kad postane kompletan, igrač mora otići jer si ne može osigurati egzistenciju u Požegi.

- Grad Požega, kao i ostalim klubovima koji su nositelji sporta u Požegi, financira prijevoz i plaća troškove domaćih utakmica i kotizacija za ligu. To su znatna sredstva i mi smo im zahvalni na tome, ali sigurno da samo od toga ne možemo preživjeti. Ima puno stvari u koje treba ulagati. Uvijek imamo dosta je studenata i moramo im osigurati put s fakulteta na utakmicu, a tu je i opremu koja je skupa - navodi Anić.

Misli da bi privrednici ovog grada trebali prepoznati da je sport bitan za razvoj mladih ljudi. Iz sporta, kaže, izlaze kvalitetni i disciplinirani ljudi. Nešto se ulaže, ali po njemu bi to trebalo podići na višu razinu kako bi nadarene sportaše mogli zadržati u Požegi. 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI