¨Želimo jednake uvjete za sve i da se prestane s diskriminiranjem mladih¨

Mladi hrvatski liberali
(FOTO: Mladi hrvatski liberali)

29.09.2016. | 034Portal/Mladi hrvatski liberali
Pregleda: 4514

Održana je konferencija za novinare Mladih hrvatskih liberala (mladi HSLS-a) jučer u Zagrebu, na temu aneksi ugovora osoba na stručnom osposobljavanju. Na konferenciji je sudjelovao i nacionalni potpredsjednik Danijel Majer iz Požege. Konferenciju prenosimo u cijelosti:

"U tijeku predizborne kampanje gotovo nezapaženo prošla je vijest koja se tiče tisuća mladih osoba. Od rujna će svi koji su nakon 1. siječnja 2016. godine sklopili ugovore o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa morati, ili su već morali, potpisati aneks ugovora i svaki mjesec Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, do petog u tekućem mjesecu, dostavljati potvrdu o kupljenoj karti ili pokazu javnog prijevoza kojim dolaze na posao".

"U protivnom im mjesečna naknada za putne troškove neće biti isplaćena. Iako se na prvu čini logičnom, takva odluka krajnje je diskriminirajuća i ponižavajuća. Ponovnu se na Hrvatsku gleda iz perspektive velikih gradova koji imaju uređen javni prijevoz. Nitko nije mislio na to da svim polaznicima stručnog javni prijevoz ne odgovara i da oni jednostavno nemaju alternativu".
 
"Naknadu prijevoza osobama na stručnom osposobljavanju treba isplaćivati sukladno članku 67. Temeljnog kolektivnog ugovora koji se primjenjuje u većini institucija gdje se mlade osobe stručno i osposobljavaju. Time bi im se jamčila naknada troškova mjesnog javnog prijevoza za dolazak na posao i povratak s posla u visini za poslodavca najpovoljnijeg troška javnog prijevoz. Ako takvog prijevoza nema imaju pravo na cijeli iznos, a ako prijevoza ima, a ne koriste ga, onda se iznos umanjuje za 25%".


"Polaznici stručnog osposobljavanja ovime ne bi dobili ništa što im ne pripada. Svi djelatnici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla u visini stvarnih izdataka prema cijeni javnog prijevoza".
   
"Nakon promjena u provedbi mjere od prije nekoliko mjeseci po kojoj je HZZ polaznicima odlučio oduzimati određeni iznos od naknade ako se razbole i uzmu bolovanje te im umanjivati i naknadu za prijevoz, ovo je još jedna poruka od donositelja zakona kojom se poručuje polaznicima stručnog osposobljavanja da se tu zapravo ne radi o pravom zapošljavanju, već su oni zapravo jeftina radna snaga u periodu od 12 mjeseci".
 
"Od budućeg ministra ili ministrice rada i mirovinskog sustava tražit ćemo da se sporni aneks obustavi i da se donese rješenje zadovoljavajuće za obje strane. Mi, Mladi HSLS-a, želimo jednake uvjete za sve i da se napokon prestane s diskriminiranjem mladih i obrazovanih na koje se gleda kao na jeftinu radnu snagu, koju se nakon godinu dana ponovno vrati na burzu rada".
 


PREDSJEDNIK MHL-a:  Goran Romek



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI