NTC Gaj počeo isplatu proizvođačima kukuruzne silaže

Kukuruzna silaža
(FOTO: Compas.hr)

26.09.2016. | 034portal/Compas.hr
Pregleda: 12019

"Prvim kooperantima koji su isporučili silažu po ispostaviračuna krenule su isplate po ugovorenoj cijeni od 28 eura za 1 tonu silaže.",rekao nam je Ivica Rajčević te dodao kako zasada dok se ne izgradi bioplinskopostrojenje i pusti u rad primaju silažu samo od kooperanata koji su potpisaliugovore na 14 godina i od prvog dana su podržali njihov projekt NTC Gaj d.o.o.odnosno North-tec Consult Gmbh - podružnice Bjelovar.

Ova cijena vrijedi za onekooperante koji su potpisali 14-godišnji ugovor, a tijekom godina mijenjat ćese sukladno inflacijskim kretanjima prema proračunima Državnog zavoda zastatistiku Hrvatske. "Cijena struje koju je naša tvrtka potpisala sdistributerom je fiksna i neće se mijenjati.", rekao nam je Rajčević i dodaokako će otkupna cijena za kooperante rasti sukladno godišnjoj inflaciji cijenastruje i cijena silaže prema procjenama Državnog zavoda za statistiku Hrvatske.




Iz razgovora sa razvojnim menagerom, Kevinom Mischeromdoznali smo kako je upravo najveći problem bio steći povjerenje proizvođačakukuruzne silaže u svrhu proizvodnje električne energije, jer su ovdašnji proizvođačibili pomalo skeptični na samu ideju ali se i taj problem rješava.


Najveći kooperant je Poljoprivreda Lipik s 50 ha ugovorenepovršine.

Kooperanti predaju svoju silažu na način da važu vozilo naulazu prije i nakon istovara, a prilikom toga 24. rujna na mostnoj vagi naulasku u dvorište zatekli smo poljoprivrednika iz OPG-a Culak iz Antunovca. Onisu tek započeli sa skidanjem silaže sa svojih površina i predajom tako da imjoš nisu započele isplate, a imaju ugovorenih 10 ha površine koje su zasijaliove godine.

Od Rajčevića smo doznali kako je najveći kooperant s najvišezasijanih površina poduzeće "Poljoprivreda Lipik" d.d. koji su među prvimapočeli s isporukom silaže. "Imamo ugovorenih 50 ha površine, a prinos nam jeoko 49 tona silaže po hektaru i još uvijek skidamo silažu s tih površina. Zaprvih 500 tona koje smo isporučili otkupljivaču isplatu smo dobili u roku tridana.", rekao nam je Željko Viboh, direktor Poljoprivrede Lipik, uz pohvaluotkupljivača što se drži ugovorenih uvjeta.

Planirano puštanje u probni rad bioplinskog postrojenjakrajem godine.

Prikupljena silaža se skladišti u već završenom prostoru teće se nakon što se prikupi pokriti i čekati na dovršetak bioplinskogpostrojenja. "Završetak postrojenja i probno puštanje u rad planiramo na krajuove godine što se nadamo da ćemo uz povoljne.

Da podsjetimo, tvrtka North-tec Consult Gmbh-podružnicaBjelovar investirala je oko devet milijuna eura u bioplinsko postrojenje zaproizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u Gaju krajLipika. Ovih dana su otpočeli otkup kukuruzne silaže kao sirovine za proizvodnjustruje a samim time i isplatu proizvođačima nakon samo par dana.

Doznajemo da imaju u planu izgraditi još nekoliko ovakvihsličnih postrojenja a jedno od njih bi se trebalo naći i u blizini grada Požegešto bi omogućilo požeškim proizvođačima siguran plasman sirovine uzzagarantiranu otkupnu cijenu slijedećih 14 godina.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI