Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

HSLS
(FOTO: Privatna kolekcija)

22.09.2016. | 034 Portal
Pregleda: 2965

Povodom Nacionalnog dana borbeprotiv nasilja nad ženama želimo i ovegodine aktualizirati ovaj sveprisutni problem i činjenicu. HSLS-a sustavnoupozorava na problematiku nasilja nad ženama u Hrvatskoj koju smo u medijimapromovirali u radnom nazivu "Nasilnike, a ne žrtve u sigurne kuće"ukazujući na problematiku kako su statistike i dalje poražavajuće.

Zastrašujućije podatak da je i ove godine u Hrvatskoj ubijeno trinaest žena i to kao žrtveobiteljskog nasilja. U mnogimslučajevima fizičkog nasilja nad ženama upravo žene s djecom prisiljeneodlaziti u sigurne kuće i napuštati svoje dotadašnje okruženje te zbog togaukazujemo na pozitivne primjere iz zakonodavstava zemalja u okruženju koji bi iRH trebala implementirati u zakonsku regulativu.

Nasiljenad ženama događa se u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog pa dodruštvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih i ekonomskih,političkih i društvenih prava žena. Posebice želimo naglasiti s obzirom naekonomsku krizu na položaj žena na tržištu rada, s gubitkom radnih mjesta i svetežim zapošljavanjem žena.


Puno je onih koji dižu ruku nadrugo ljudsko biće i zato se danas sjetite da žene koje su žrtve nasiljeponekad trebaju vašu riječ. Što više puta čujemo i vidimo nasilje i o njemujavno progovorimo, manje ćemo o njemu morati čitati u raznim medijima. Nemojtemisliti da to nije vaša stvar ili da ionako ne možemo pomoći tim ženama.


Hrvatskisabor proglasio je na prijedlog Vlade 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danomborbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkomOpćinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parniceMato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinuodvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić jeosuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Ružica Vidaković
Predsjednica ŽV HSLS Brodsko-posavske županije


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI